Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Pas op voor: Het selfie-dieet

Instagram staat vol met kiekjes van de mooiste voedselcreaties, met de gezondste ingrediënten. Maar dit blijkt minder ge...

Pas op voor: Het selfie-dieet

Instagram staat vol met kiekjes van de mooiste voedselcreaties, met de gezondste ingrediënten. Maar dit blijkt minder gezond dan je denkt…

Niet zo perfect

Yoghurt met chiazaden, banaan, cacao nibs én – waarom ook niet – een handje noten. En dan nog wat roodfruit erbij voor de kleur en de perfecte foto kan worden gemaakt. Gefotografeerd van boven, filtertje erover, de hashtag #cleaneating erbij en hij kan op Instagram. Vandaag de dag doen we er alles aan om een zo mooi mogelijke Instagramfeed te creëren en maken niet alleen foodbloggers foto’s van hun zelfgemaakte eten, maar maken we ons er allemaal schuldig aan. Maar maken al die bij elkaar geraapte gezonde ingrediënten ook wel automatisch een ‘clean’ gerecht?

Selfie-dieet

Naturopaat Anthia Koullouros gelooft van niet. "Dat we ons eten in kokosolie bakken of koolhydraten uit de weg gaan, betekent nog niet dat we honderd procent clean eten", zegt ze. De Australische bestempelt de opkomst van Instagram zelfs als iets dat onze kijk op eten in slechte zin heeft beïnvloed. "Door social media is eten iets modisch geworden en een manier om meer volgers te krijgen. De manier waarop je bord eruit ziet, is daarbij belangrijker geworden dan wat erop ligt, hoe het gemaakt is en waar het vandaan komt."

Waar het eerst nog ging om gezond eten die zorgen voor een slank figuur, zijn we tijdens het koken nu dus gedreven door het uiterlijk. Dit nieuwe fenomeen op het gebied van eten noemt de naturopaat het ‘Selfie-dieet’: "In plaats van luisteren naar ons lichaam, doen we nu wat ons oog wil." En dat is nou net wat we niet moeten doen.

Het hele verhaal lezen? Check de nieuwe Grazia die nu in de winkel ligt!

Tekst: Carolien Tsao, beeld: iStock