Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit dagelijkse gebruiksvoorwerp kan net zo vies zijn als het toilet

Je kunt er zelfs ziek van worden...

Dit dagelijkse gebruiksvoorwerp kan net zo vies zijn als het toilet

Schone handdoeken vliegen er meestal doorheen en de kans is dan ook groot dat jij je handdoeken meerdere keren gebruikt. Wat je waarschijnlijk niet wist, is dat dit dagelijkse gebruiksvoorwerp in sommige gevallen net zo vies kan zijn als het toilet en je er zelfs ziek van kunt worden... Yuk!

Broeihaard voor bacteriën

Handdoeken zijn een echte broeihaard voor bacteriën. Volgens de Amerikaanse microbioloog Charles Gerba zijn 90% van de handdoeken in de badkamer coliform-bacteriën. Deze zijn afkomstig van uitwerpselen en kunnen diarree veroorzaken. Ook bevat 14% van de handdoeken de E. colibacterie.

Net zo vies als het toilet

De bacteriën komen ook veel voor op keukenhanddoeken. "De meeste mensen reinigen hun handen niet goed genoeg, en zo komen deze bacteriën ook op de keukenhanddoek terecht. Om een beeld te krijgen: als je na 2 dagen je gezicht afdroogt met een gebruikte keukenhanddoek, dan kom je met meer E.coli in aanraking dan wanneer je je gezicht in de toilet zou stoppen."

Voorzichtig zijn

"De meeste ziektekiemen op een handdoek zijn niet gevaarlijk omdat ze meestal van jezelf komen”, schrijft Emily Martin, assistent-professor epidemiologie van de universiteit van Michigan. "En onze lichamen zijn daartegen bestand. Heel erg ziek zal je van een gebruikte handdoek daarom niet worden, maar als je wondjes hebt, of kleine kinderen in de buurt, kan je toch maar beter extra voorzichtig zijn."

Ondanks het feit dat de risico's klein zijn, wordt wel aangeraden om handdoeken om de 2 dagen te wassen.

Lees ook: Dit drankje moet je nooit bestellen in een restaurant

Bron: Libelle, Beeld: Istock