Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Bewezen: kaas is even verslavend als morfine

Oh my, wist jij dit?!

Bewezen: kaas is even verslavend als morfine

Kaasliefhebbers opgelet! Er is blijkbaar een wetenschappelijke verklaring voor jouw kaasverslaving. Het melkeiwit, dat in kaas zit, lijkt qua structuur namelijk op het pijnstillende (én verslavende) medicijn morfine. Wait, what?!

Zuivelcrack

Dat zegt dokter Neal Barnard, voorzitter van het comité voor verantwoordelijke geneeskunde, tegen online magazine Thrillist. "Kaas kan eigenlijk ook wel zuivelcrack genoemd worden", zegt hij.

Caseïne

"Je hersenen reageren hetzelfde op kaas als op andere drugs. Dat komt door caseïne, een dierlijk eiwit dat in melk en in veel hogere concentratie in kaas voorkomt. Telkens als je dus een stukje brie of camembert naar binnen werkt, moet je lichaam eerst de caseïne afbreken." Heftig!

Ketting

"Caseïne is een soort ketting van aminozuren. Wanneer je lichaam deze ketting afbreekt, splitten de schakels niet helemaal", zegt dr. Barnard. "Ze blijven aan elkaar hangen in kettingen van vier, vijf of zeven onderdelen. Hoe minder van deze onderdelen overblijven, hoe sneller ze zich aan de opiaatreceptoren in je hersenen kunnen hangen, wat ervoor zorgt dat je steeds opnieuw een blokje kaas wilt eten", vervolgt hij.

Lees ook: Zó kom je van je brokkelende kaas probleem af

Bron: Thrillist, Cosmopolitan Beeld: iStock