De oppositie: ‘Als je nuchter bent is een festival niet leuk’

"Voor mij is het normaal om verschillende soorten drugs door elkaar te gebruiken"

Volgens Mare* (34) zijn festivals stukken leuker als je drugs gebruikt. "Ik hou enorm van die parallelle fantasiewereld."

"Ik ga al naar festivals sinds mijn zeventiende, zoals Lowlands, Landjuweel, Draaimolen Festival en Fusion in Berlijn. Maar toen was de partyscene heel anders dan nu. Je nam een pil en daar ging je de hele avond hard op. Misschien nam je nog wat speed en als je thuiskwam, rookte je een jointje. Als je nu je dealer belt, krijg je een volwaardige menukaart. Voor mij is het steeds normaler geworden om verschillende soorten drugs door elkaar te gebruiken, zoals ketamine of 2C-B, speed en lachgas. Maar vooral XTC is fijn op festivals. Daardoor ervaar je een enorme verbondenheid en voelt alles fysiek heel lekker."

"De ideale festivaldag begint al als ik afspreek met m’n vrienden. We eten nog even gezond en nemen wat voedingssupplementen, zoals magnesium om kaakbewegingen te voorkomen. Dan gaan we ons verkleden met pruiken, petticoats, gekke brillen en natuurlijk festivalattributen: bellenblaas, een caleidoscoop en Vicks VapoRub. Dat ruikt echt heerlijk als je high bent. Ik smeerde dat een tijdlang te pas en te onpas onder ieders neus. Dan nemen we vast wat speed en zijn we er klaar voor."

Bizarre gesprekken

"Mensen gaan om verschillende redenen naar festivals: voor de muziek of voor de gezelligheid met vrienden. Dat is natuurlijk ook leuk zonder drugs. Maar zelf houd ik vooral van de parallelle wereld waarin je je verliest. En daar horen gekke decors, verklede mensen en bizarre gesprekken bij. Zo ontmoette ik eens een meisje op de dansvloer met wie ik het ruim een uur over onze gemeenschappelijke vriend Frits had, die onzichtbaar was. Een andere keer mixte ik onzichtbare cocktails voor een wildvreemde jongen."

"Ooit liet ik op een festival rond met een handpoppetje van een vos. Hoe ik eraan kwam weet ik niet meer, maar ik had er veel lol mee. Of nou ja, na twee grappen met een vos op je hand ben je er – zelfs als je high bent – wel weer klaar mee. Maar dan heb je alsnog die vos op je hand. En daar gaat iedereen dan tegen praten. Het was geweldig. Die avond heb ik flink doorgehaald en de volgende dag moest ik naar een kinderverjaardag, waar ik het vosje aan de kinderen van een goede vriendin gaf. Het werd hartelijk verwelkomd, maar moest wel eerst even de wasmachine in."

"Zulke dingen gebeuren denk ik alleen als iedereen high is. Ga je tussen een groep nuchtere mensen staan met een pop op je hand, dan ben je gewoon die gek met de pop op haar hand. Dat vind ik het mooie aan drugs op festivals: je krijgt mensen makkelijk mee in kinderlijke fantasieën en absurditeit."

Verbonden

"Maar ook op het gebied van intimiteit en seksualiteit worden grenzen verlegd. Mensen voelen zich echt verbonden met elkaar. Op Fusion heb ik een dag hand in hand gelopen met een jongen die ik net had leren kennen. We hebben wel even gezoend, maar het was niet seksueel. Het ging echt om het verkennen van de wereld. Aanrakingen, waarbij je aan elkaars haar zit of vreemden knuffelt, voelen zo intiem en heerlijk door XTC. Ook hou ik van wild dansen, zonder na te hoeven denken of het er wel oké uitziet. Daar ben ik ook nuchter beter in geworden, doordat ik het met drugs heb leren waarderen. Al die dingen samen laten mooie en diepe indrukken achter."

Maagbloeding

"Vier jaar geleden ging mijn relatie uit en kwam een partyvriendin bij me wonen. We gingen goed los, maar ik kreeg ook last van angstaanvallen: soms kreeg ik geen lucht, zag ik spikkeltjes of werd het zwart voor m’n ogen. In de twee weken nadat ik XTC gebruikt had, kreeg ik altijd een paniekerig gevoel en begon ik te twijfelen aan mijn eigen capaciteiten. Het verband met drugs werd steeds duidelijker. Ook begonnen de slaapproblemen, eerst alleen na het uitgaan maar later sloeg ik ook doordeweeks nachten over, zelfs met slaappillen op. Dat ontwikkelde zich in een angst om naar bed te gaan. Het duurde best lang voor ik aan mezelf kon toegeven dat het waarschijnlijk door m’n drugsgebruik kwam."

"Twee jaar geleden was ik met een vriendje op een afterparty en voelde ik me niet lekker. Ik had die avond coke, heel veel alcohol en een slaappil genomen. Superstom natuurlijk. Ineens werd ik heel ziek en gaf ik een zwarte vloeistof over. De volgende dag moest ik naar het ziekenhuis: het was een maagbloeding. Daar ben ik erg van geschrokken. Sindsdien ga ik bewuster met drank en drugs om, maar dat losbandige was er heel moeilijk uit te krijgen. Steeds als ik me twee maanden goed had gedragen, vond ik dat het wel weer mocht. Een half jaar geleden ging het opnieuw mis: ik had weer te veel gedronken en coke genomen en kreeg een tweede maagbloeding. Voor mij is alcohol, of de combinatie daarmee, de drug die het slechtst valt. Het probleem is dat ik er grenzeloos van word en het nooit bij een lage dosering kan houden."

"Sindsdien heb ik besloten dat ik maximaal twee glazen alcohol mag op een feestje en gebruik ik veel minder drugs. Dat gaat heel goed, maar ik ben wel terughoudender in het plannen van festivals. Dit jaar staat er maar één op de planning, Meadows in the Mountains in Bulgarije. Ik wil het graag nuchter proberen, maar heb er een hard hoofd in. Veel dingen zijn leuker als je nuchter bent, maar een festival is niet een van die dingen."

Lees ook: De oppositie: 'Een medicijn dat werkt, moet vergoed worden'

* Op verzoek vermelden we niet haar echte naam.

Tekst: Govrien Oldenburger

Laatste nieuws