Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

7 dingen waarvan je niet wist dat ze in de vaatwasser kunnen

Maak het jezelf lekker makkelijk.

7 dingen waarvan je niet wist dat ze in de vaatwasser kunnen

De vaatwasser is niet meer alleen voor de vaat en je keukengerei. In feite zijn er genoeg items in huis die je doormiddel van de vaatwasser weer schoon kunt krijgen. Van deze dingen wist je waarschijnlijk niet dat je ze op deze manier kon reinigen.

Dit kan in de vaatwasser

1. Plastic speelgoed

Speelgoed zit vaak onder de ziektekiemen. Het komt continu in contact met plakkerige handjes, speeksel en zelfs de vieze vloer. Het goede nieuws is dat sommige items, waaronder plastic blokken, badspeelgoed én plastic rammelaar gewoon kunnen worden gedesinfecteerd in de vaatwasser. Deskundigen raden aan om het speelgoed minstens één keer per maand te reinigen, vooral als het speelgoed in contact komt met de grond, voedsel, lichaamsvloeistoffen of andere kinderen.

Lees ook: Dankzij dit trucje hoef je (bijna) nooit meer af te wassen

2. Metalen prullenbakjes, tandenborstelhouders en zeepbakjes

Het is makkelijk voor smurrie en vuil om zich op te hopen op bepaalde badkamerartikelen die we elke dag gebruiken. Om alles echt goed schoon te krijgen, kun je keramische of plastic tandenborstelhouders en zeepbakjes wassen doormiddel van de vaatwasser. Hetzelfde geldt voor kleine metalen of plastic prullenbakken. Maak deze artikelen, indien mogelijk, samen schoon om water te besparen.

3. Plastic haarborstels en kammen

Wanneer vet en haarproducten zich opbouwen op je haarborstels en kammen, kunnen ze een minder frisse geur aannemen en hun stevige grip verliezen. Om ze snel schoon te maken, plaats je ze gewoon in de vaatwasser. Zorg er wel voor dat je eerst alle haren verwijdert, zodat de afvoer niet verstopt raakt.

4. Stofzuiger opzetstukken

Jup, zelfs apparaten die ons helpen om onze huizen schoon te houden, moeten om de zoveel tijd worden schoongemaakt. Zo ook de opzetstukken van je stofzuiger. En ook hier geldt; verwijder eerst de haren voordat je het in de vaatwasser stopt.

5. Koelkast planken

Het is waarschijnlijk een van je minst favoriete karweitjes: het schoonmaken van de koelkast. Maar veel koelkastplanken zonder LED-verlichting zijn vaatwasserbestendig (kijk voor de zekerheid even in de handleiding). Om barsten te voorkomen, moet je de planken opwarmen tot kamertemperatuur voordat je ze in het bovenste rek plaatst. Deze power clean zal het glas makkelijk doen glanzen en eventuele kleverige voedselresten of vlekken verwijderen.

6. Kunstplanten

Hoewel kunstplanten heel erg mooi kunnen zijn, kunnen ze ook door het stof hun realistische uiterlijk verliezen. Om plastic (geen zijde) planten en bloemen vuil- en stofvrij te maken, plaats je ze op het bovenste rek van de vaatwasser om te voorkomen dat ze smelten. Een snelle spoeling zorgt ervoor dat ze er weer fris uitzien.

Bron: Marie Claire | Beeld: National Lampoons Vacation