Famke Louise: ‘Ik ben heel erg geschrokken’

"Het was een heftige periode"

Lees ook

Haar Videoland-docu Bont Girl, waarin ze duidelijk maakt hoe heftig het eraan toegaat in de bontindustrie, zorgde voor veel commotie. Famke Louise (21) blikt terug op alle ophef.

Dom Bontje 2018

Het begon allemaal toen de zangeres werd verkozen tot Dom Bontje 2018. "Ik had niet echt het besef wat het precies inhield en wist tot dat moment ook niet dat deze verkiezing bestond. Ik dacht vooral: wat moet ik hiermee? Ik droeg op dat moment mijn jassen met bontkragen al niet meer. Een ding wist ik vanaf die dag wel zeker: nu koop ik het ook nooit meer." Daarvoor stond Famke er niet bij stil wat ze droeg. "Ik ging gewoon een beetje mee met de modehype van de jassen van Woolrich en Canada Goose."

Lees ook: Famke Louise doet onverwachts verzoek op Instagram

Stapels bontvelletjes

Ongeveer een half jaar geleden werd Famke benaderd door de Bont van Dieren en Videoland om een documentaire te maken en mee te gaan naar China. "Ik dacht: waarom niet? Ik sta altijd open om de dingen met mijn eigen ogen te zien en wil ook graag bewuster worden van wat ik draag. Wat ik daar heb gezien, was gewoon echt niet oké. Denk aan stapels bontvelletjes op een markt en ontelbare dieren in kleine hokjes. Heel heftig."

Lees ook: Famke Louise houdt heel Nederland voor de gek met bizarre stunt

Gewaarschuwd

Ze wist dat het gruwelijk zou worden, maar schrok er toch van. "Zoiets kun je je niet voorstellen. Het was ook maar goed dat ik niet precies wist wat me te wachten stond. Al werd ik vooraf wel gewaarschuwd, ook door mijn moeder. Die was altijd al heel erg boos dat ik die bontjassen droeg. Ik mocht ze ook nooit aan thuis. Maar doordat zij aandrong dat ik misschien beter niet kon gaan omdat het te heftig zou zijn, wilde ik het juist met eigen ogen zien."

Zie ook: Dit is de knappe moeder van Famke Louise

Geschrokken

Famke kijkt erop terug als een heftige periode waarin ze veel nare dingen heeft gezien, maar ook veel heeft geleerd. "Ik ben me heel bewust geworden van de bontindustrie en hoe het allemaal in zijn werk gaat. Ik ben erg geschrokken. Tegelijkertijd ben ik heel blij dat niet alleen ík bewuster ben geworden, maar ook veel van mijn fans zover heb kunnen krijgen om geen bont meer te dragen."

Het hele interview lees je in de nieuwe Grazia die deze week in de winkel ligt.

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook