Gewonnúúh!

Gisteren is Hartverwarmend uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar in de categorie 'Het beste initiatief van 2010!'. Ik sc...

Gisteren is Hartverwarmend uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar in de categorie ‘Het beste initiatief van 2010!’. Ik schreef er vorig jaar de receptuur voor. Lovende woorden waren er van de jury voor de verhalen, de sociale functie van Resto VanHarte, de fotografie en de vormgeving. En over de receptuur sprak de jury: ‘De recepten bevatten unieke en verrassende combinaties van ingrediënten uit zowel de Nederlandse als buitenlandse keukens, waardoor het multiculturele aspect op een zinnenprikkelende manier naar voren komt.’

In de categorie Nederlands ging Yvette van Boven met haar prachtige kookboek Homemade met de prijs naar huis. In de categorieën Vertaald was dat Receptenboek voor mijn baby en het beste chef’s boek was er voor Toscanini.

Uit Hartverwarmend: Saucijzenbroodje met merguez en hummus

Uit de automatiek, van de HEMA of ambachtelijke slager: saucijzenbroodjes zijn populair in Nederland. Heerlijk pittig met Arabische worstjes!

4 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
4 merguez (van lams- of rundvlees)
1 ei, losgeklopt
evt. 1 el sesamzaad
1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt
2 tenen knoflook, grof gehakt
3 el olijfolie extra vierge
1 el citroensap
Extra: bakplaat bekleed met bakpapier of ingevet, keukenmachine of staafmixer

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Snijd het bladerdeeg door zodat je 8 brede repen hebt. Halveer de merguez. Leg op elk deegplakje een worstje – trek het deeg afhankelijk van de dikte van het worstje iets breder. Bestrijk de randen rondom met ei en klap het deeg over het vlees dubbel. Druk de randen goed aan. Bestrijk ook de bovenkant met ei en bestrooi de broodjes eventueel met sesamzaad. Leg de broodjes op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Pureer intussen de kikkererwten met de knoflook in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg de olijfolie lepel voor lepel toe en pureer tot een smeuïge, dikke puree. Breng de dip op smaak met het citroensap en versgemalen zout en peper. Serveer de hummus in een kommetje op een schaal en leg er de warme saucijzenbroodjes bij.

bereiden: 10 minuten
oven: 25 minuten

Tip. Vervang de merguez door kruidige worstjes van kalkoen of kip.

ps. En dank voor alle stemmen, helaas nipt een 2e plek bij de publieksprijs maar da’s toch ook heel mooi?

Laatste nieuws