slogan

Vriendin Yuri van Gelder: 'Rio was één groot drama, maar onze relatie is heel sterk'

Al zes jaar is Katarina Leal (32) de grote liefde van ‘Lord of the rings’ Yuri van Gelder. Afgelopen zomer gingen ze naar de Olympische Spelen in Rio, voor het eerst samen. Maar alles liep totaal anders dan verwacht. Grazia sprak haar.

In shock

"Ik was compleet in shock toen Yuri me belde en zei dat hij naar huis werd gestuurd. Op dat moment was ik samen met twee vrienden aan het sightseeën in Rio. Het was rond vier uur ’s middags en Yuri vertelde me lamgeslagen dat we een paar uur later in het vliegtuig naar huis zouden zitten. De tickets waren geboekt, we hadden drie kwartier om te pakken. Huilend zaten we aan de telefoon, maar veel tijd om erbij stil te staan, was er niet. Van het ene op het andere moment was er een einde gekomen aan Yuri’s Olympische droom. Maar de tijd in Rio betekende voor ons nog veel meer. Ik kom uit Brazilië en het was voor mij ook de kans om bij mijn familie te zijn. Ik had mijn ouders al twee jaar niet gezien. Yuri en ik hebben helaas niet de mogelijkheid om regelmatig bij ze op bezoek te gaan, dus ik was heel blij dat ik ze tijdens de Spelen kon zien. Ik had er zo lang naar uitgekeken.| 

Club

"Yuri turnde op 6 augustus de kwalificatiewedstrijd voor de finale op 15 augustus. Voor die twee weken had ik een appartementje van kennissen gehuurd in Copacabana, een van de leukste wijken in Rio. We hadden gasten die speciaal voor Yuri’s finale naar Rio waren gekomen. Door die ene avond viel alles in duigen. We zijn Yuri’s kwalificatie gaan vieren in een club. En nee, we zijn niet lam geworden. We hebben een paar drankjes gedronken, that’s it. Ik heb geen enkele keer gedacht dat het misschien niet zo slim zou zijn. We waren blij dat hij de finale had gehaald en dat wilden we vieren. Dat doen we altijd als Yuri een succes heeft behaald, en daarbij was de finale pas over negen dagen. Zich van geen kwaad bewust ging Yuri die nacht terug naar het Olympisch dorp. De volgende dag trainde hij niet en de dag erna had hij een gesprek met het NOC*NSF en zijn trainer. Ook daar maakten we ons geen zorgen over. Yuri zou uitleggen wat er was gebeurd. Niets aan de hand, dachten we. Tot hij ’s middags te horen kreeg dat hij zijn koffer moest pakken."

Verslagen

"Yuri zei tegen me dat ik in Brazilië moest blijven, zoals gepland was. De kans om mijn familie te zien, heb ik immers niet vaak. Toch wilde ik meteen met hem mee terug naar Nederland. Hij had me nodig en ik wilde er voor hem zijn. Op het vliegveld zagen we elkaar, we moesten allebei huilen en waren totaal verslagen. Yuri en ik zijn heel close en bijna altijd samen. Ik kon hem niet alleen laten gaan."

"Ik kan niet zeggen dat dit drama onze relatie sterker heeft gemaakt. Die was al heel sterk. Ik ben drie jaar geleden voor Yuri naar Nederland gekomen en hij is alles voor mij. Door hem weet ik wat liefde is. Natuurlijk is het ontzettend moeilijk om je familie en vaderland achter te laten, maar ik ben gelukkig met Yuri. Het is de bedoeling dat we samen in Nederland blijven. Ik ga drie keer per week naar school om de taal te leren en werk als serveerster in een restaurant in Den Bosch, waar we ook wonen. Toen ik Yuri zes jaar geleden in Portugal leerde kennen via een wederzijdse vriend wist ik niet dat hij topsporter was. Ik heb nooit moeite gehad met zijn leven als turner. Toen ik eraan begon, wist ik niet wat ik moest verwachten en nu probeer ik zo veel mogelijk betrokken te zijn bij zijn carrière. Als hij gaat trainen, ga ik zo veel mogelijk mee en dat geldt ook voor de wedstrijden. We zijn het liefst altijd samen."

Beeld: ANP