Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Wonen, spelen, koken, genieten: aan welke eisen voldoet jouw droom(woon)keuken?

We geven je wat inspiratie.

droomkeuken

De keuken wordt in Nederlandse huishoudens steeds meer de place to be. Zeker als het een ruime woonkeuken betreft, hét hebbedingetje op interieurgebied. Hier wordt behalve gekokkereld en gegeten ook thuis gewerkt, gespeeld, geknutseld en – naar Italiaans voorbeeld – zelfs tv gekeken. Het moet dus een plek zijn waar elk gezinslid zich thuis voelt. Al heb jij als chef wel de nodige eisen. We noemen er een aantal op om je te inspireren.

Het bar blad/aanrecht met zitgelegenheid

Jij staat de tomaten te ontvellen voordat ze in de sauspan gaan en kindlief schuift aan om de dag door te nemen. Of een aangewaaide buur neemt plaats en je besluit diegene spontaan uit te nodigen voor het diner. Klein geluk noemen we dat, want is er iets fijner dan een levendige keuken? Deze heeft dus idealiter een plek waar je met je gezicht richting de gezelligheid staat te koken. Keukens hoeven tegenwoordig geen fortuin meer te kosten, erover dromen is zelfs gratis. Maar zo’n werk-, -speel- en ontvangstruimte is dus allerminst realistisch. Vergeet geen leuke design krukken uit te zoeken!

Lichte kleuren in jouw eigen(wijze) stijl

Een showroom keuken is doorgaans nog betaalbaarder. Ze zijn met een beetje mazzel verkrijgbaar in de kleur die je voor ogen hebt. Een tip: kies een lichte kleur voor de blokken, de bar en de kastjes. Ten eerste weerkaatsen zogenaamd trendy zwart en grijs weinig licht, hetgeen dat op den duur gaat vervelen. Ten tweede wil je je smoothies, ovenschotels en andere specialiteiten natuurlijk klaarmaken op een unieke plek, vormgegeven in jouw eigen(wijze) stijl. Anonimiteit is uit, jouw persoonlijke touch is in.

Favoriete keukengerei binnen handbereik: sommige zijn absolute eyecatchers

Ben je een liefhebber van kruidige Arabische gerechten? Dan heb je die mooie tajine binnen handbereik. Draai je graag je eigen pasta, dan staan je pastamachine en pasta pan op een makkelijk bereikbare plaats te shinen. Maak je graag je eigen verse sambal of traditionele pesto, dan prijkt de vijzel op een ere-plek. De visite mag aan het direct beschikbare keukengerei best zien wat voor kok jij bent. Zo’n pastamachine, tajine of vijzel is trouwens kunst die tentoongesteld wil worden. En comfort speelt eveneens een belangrijke rol.

Een (extra) tv, waarom niet?

Voetbal, een talkshow, het journaal, realitysoaps en je favo sitcoms: je mist er niks meer van als je een tweede scherm in de keuken hebt hangen. Zoals gezegd in het intro, in culinair genieters walhalla Italië kijken ze daar niet van op. En hij hoeft niet altijd aan te staan. Het is ook gewoon fijn om tijdens het snijden van de sjalotjes wat afleiding te hebben.

Nog even over die persoonlijke touch

Afgezien van de kookstijl die je etaleert in je keuken, breng je meer persoonlijke elementen aan die misschien niet eens allemaal met koken of eten te maken hebben. Wat te denken van een ouderwets prikbord? En al die koelkastmagneten die je tijdens vakanties hebt verzameld en nu in een doos op zolder liggen, waarom zou je die niet weer tevoorschijn halen en van je koelkast een reisverslag maken? Een plankje met je favoriete kookboeken geeft ook meer eigen smoel en dus sfeer. En aangezien het wellicht een woonkeuken betreft, vind je hier nog veel meer spullen die vroeger nooit in de keuken zouden belanden. Zo gaat het leven!

Lifestyle
  • Adobe Stock