Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Hoe krijg je je kinderen zo ver dat ze hun eigen kamer opruimen?

Met deze tips is het zo gedaan!

Een rondslingerende treinset, potloden op de vloer of Duplo-blokken in elke hoek: een kinderkamer is vaak een zooitje. Het is daarom handig om je kids vanaf jongs af aan te leren dat ze hun kamer regelmatig schoonmaken. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want hoe pak je dat het beste aan? In dit artikel geven we je een aantal tips om je kinderen te motiveren hun eigen kamer op te ruimen.

Maak er een spelletje van

Kinderen zijn gek op spelletjes. Door van kleins af aan ervoor te zorgen dat ze het opruimen van hun kamer associëren met een uitdaging, voelt het niet als een saai klusje. Wees dus creatief met het schoonmaken en maak er iets leuks van!

Zo kan je bijvoorbeeld een gezellig muziekje opzetten of een wedstrijdje houden wie het snelst kan opruimen. Heb je het spel Twister in huis? Dan kan je met de draaischijf ook per kleur gaan opruimen. Elke kleur krijgt dan een verschillende categorie. Rood kan bijvoorbeeld zijn voor het opruimen van kleding, groen voor speelgoed en blauw voor schoolspullen. Elke keer neem je een minuut de tijd om spullen uit de gekozen categorie op te ruimen.

Geef het goede voorbeeld

Als je zelf vaak tegen klusjes opziet, is er een grote kans dat je kind deze negatieve houding overneemt. Laat dus zien dat het wel meevalt, of juist heel leuk kan zijn, door het goede voorbeeld te geven.

Kies bijvoorbeeld een vaste dag waarop het hele huishouden meedoet met een grote schoonmaak. Maak er een gezellige dag van met leuke muziek en een lekkere lunch als beloning.

Meer vrijheid en verantwoordelijkheid

Niemand vindt het leuk om constant te horen te krijgen wat je moet doen en wanneer. Maak daarom samen met je kids afspraken over welke dag ze zelf uitkiezen om hun kamer grondig schoon te maken, en hoe zij hun kamer in de tussentijd opgeruimd houden.

Ook kan je meer vrijheid geven in de keuze van wat waar opgeruimd wordt. Zo kan je kind zelf kiezen waar ze hun speelgoed, kleding, beddengoed zoals een dekbed of kussen en andere items willen bewaren. Zo kunnen ze alles zelf een plekje geven en is het ook makkelijker te onthouden waar ze hun spullen bewaren!

Vele handen maken licht werk

Als moeder ben je waarschijnlijk druk genoeg. Tussen werk, zorgen voor de kids en het huishouden kan je dus weleens wat hulp gebruiken. Hoe fijn is het dan als jouw kids hun eigen kamers schoonhouden? De bovenstaande tips helpen je om ervoor te zorgen dat iedereen zijn steentje bijdraagt.

Beeld: Unsplash