Science says: het hebben van een bestie is goed voor je gezondheid

De wetenschap heeft gesproken!

Vriendinnen hebben we niet voor niets: we kunnen met ze huilen, lachen en al onze struggles bespreken. Dat we ons beter voelen na een gesprekje met onze bestie is dan ook een feit. Maar wist je dat het hebben van een goede vriendin ook daadwerkelijk goed is voor je gezondheid?

Wetenschappelijk bewezen

We wisten natuurlijk al dat onze vriendinnen ons gelukkig maken, maar nu blijken ze ook nog eens onze gezondheid te verbeteren! Een onderzoek uit 2023 wijst uit dat ‘het hebben van sterke banden met zowel hechte sociale kringen als uitgebreide groepen in verband wordt gebracht met een betere geestelijke gezondheid en welzijn’. Dat klinkt goed!

Uit maar liefst 148 verschillende onderzoeken werd een meta-analyse gemaakt met als uitkomst dat sterke sociale connecties de ‘overlevingskansen’ met 50% verhogen. Dus, dat betekent dat wanneer je hechte vriendschappen hebt je langer leeft! Daar tegenover kwamen er ook minder fijne ontdekkingen aan het licht dankzij dit onderzoek. Iemand die eenzaam is heeft namelijk een hogere kans om minder oud te worden. Heftig!

Verhoogd risico op ziekten

Dit nare nieuws zal vast in verband staan met de volgende uitkomst uit het onderzoek. Gebrek aan social contact zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor virussen, en verhoogt daarmee ook de kans op ziekten. Met name je luchtwegen zijn kwetsbaarder: je kunt zelfs vaker verkouden worden en bent meer vatbaar voor ziektes zoals COVID-19. Daarnaast zou eenzaamheid het risico op hartaandoeningen maar liefst met 9% verhogen, en is de kans op een beroerte maar liefst 32% hoger. Ook de ziekte van Alzheimer en dementie komen in dit rijtje voor. Het risico op deze zieken wordt door eenzaamheid en isolement met maar liefst 50% verhoogd. Nog meer reden om je vriendinnen te omarmen!

Niloufar Esmaeilpour, geregistreerd klinisch counselor bij Lotus Therapy & Counselling Centre in Vancouver legt uit waarom hechte vriendschappen ook een impact hebben op ons geheugen. “Regelmatige interactie met vrienden houdt ons sociaal betrokken, wat belangrijk is voor onze cognitieve gezondheid”, zegt hij. Er bestaat dus een verband tussen sociale activiteit (lekker kletsen met je vriendinnen) en cognitieve gezondheidskenmerken zoals werkgeheugen, visuele ruimtelijke vaardigheden, verwerkingssnelheid en algemeen uitvoerend functioneren. Vandaar ook de link tussen eenzaamheid en ziektes zoals Alzheimer en dementie.

Misschien toch maar een appje sturen naar je vriendinnen om er samen op uit te gaan dit weekend. Niet alleen ter ere van je gezondheid, maar ook omdat het natuurlijk gewoon hartstikke gezellig is!

Bron: Dingen voor Vrouwen, NSMBL | Beeld: Gossip Girl (Netflix)

Laatste nieuws