Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Skincare en thuistools versus fillers en botox: dit moet je erover weten

Dokter Frodo Gaymans legt het uit.

cosmetic injection. filling syringe with botulinum toxin

Naarmate we ouder worden, krijgen we steeds meer fijne lijntjes in het gezicht. De een maakt dat niks uit, terwijl de ander er het liefst iets tegen doet. Maar hoe ver kun je komen met de juiste skincare? En wanneer zou je fillers of botox kunnen overwegen om fijne lijntjes weg te werken? Dokter Frodo Gaymans legt het uit.

Skincareroutine

Skincareroutines: we zijn er dol op. Zo kunnen we urenlang kijken naar video's van influencers die de beste skincareproducten aanraden. Hoewel het heerlijk is om jezelf ’s ochtends en ’s avonds in de watten te leggen met fijne huidverzorging, zal een goede huidverzorging er uiteindelijk niet voor zorgen dat je huid geen tekenen van huidveroudering gaat vertonen. Maar wat zou je dan wel kunnen doen om huidveroudering te verminderen? “Uitleggen hoe dit precies zit, kan al snel langdradig worden”, lacht dokter Frodo als we met hem bellen. Dokter Frodo heeft de high-end cosmetische Kliniek Dokter Frodo in Amsterdam en is gespecialiseerd in cosmetsiche behandelingen met een natuurlijk resultaat. “Vaak is een volledige uitleg heel uitgebreid, maar ik zal mijn best doen het kort uit te leggen.”

“Als je afvalt, worden je kleren op een gegeven moment te groot voor je. Dat geldt ook voor je huid als je ouder wordt. Als je ouder wordt, krijg je een kleiner hoofd. Daardoor wordt je huid te groot voor je hoofd en gaat je huid hangen”, begint Frodo. “Als je jong bent, heb je nog meer elastine en collageen in je huid, waardoor je huid flexibeler is. Je huid zal daardoor strakker zijn dan wanneer je ouder bent. Als je op de lange termijn goede huidverzorging gebruikt, kun je daar een mooie huid van krijgen of behouden. Maar met deze producten zul je er niet voor zorgen dat rimpels nooit zullen komen of dat je schedel niet kleiner wordt als je ouder wordt. Dat kun je met geen enkel thuisproduct voorkomen", verklaart Frodo.

Rimpels verminderen

Zou je dan wel met microneedling, laseren of ledtherapie je rimpels vaarwel kunnen kussen? “Dat hangt helemaal af van wat je precies wilt”, stelt de cosmetische arts. “Als voorbeeld neem ik het verminderen van fronsrimpels. Fronsrimpels ontstaan doordat je een spier aantrekt als je fronst. Daardoor krijg je uiteindelijk fronsrimpels: zo simpel is het. Als je fronsrimpels wilt verminderen, moet je de oorzaak van je rimpels aanpakken. En dat is het voorkomen van de beweging maken die ervoor zorgt dat jij fronst.”

Voorkomen dat je fronst is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Ben je iemand die vaak fronst en zich stoort aan je fronsrimpel? Dan kun je je verdiepen in manieren waarmee je een fronsrimpel kunt verminderen of laten verdwijnen. “Als jij je rimpels helemaal wil laten verdwijnen, zul je daarvoor botox of fillers moeten gebruiken. Botox is hetgeen waar mensen het vaakst mee starten. Het is namelijk veel goedkoper dan fillers en botox is tijdelijk. Als mensen het spannend vinden om iets aan hun uiterlijk te laten doen, is botox een leuke behandeling om mee te beginnen.” Toch geeft Frodo de voorkeur aan fillers. “Als fillers op de juiste manier worden geplaatst, dragen fillers meer bij aan het echt mooier maken van het gezicht. Daarmee kun je meer bereiken dan met botox.”

Toch begrijpt Frodo dat botox of fillers voor sommige mensen een brug te ver is. “Als je denkt: doe eens normaal, ik wil helemaal niet aan de botox, dan zijn er ook andere opties.”

Huidtherapie

“Je kunt je huid vergelijken met papier en leer. Als je papier steeds op dezelfde plek vouwt, zal daar een diepe vouw achterblijven. Als je leer steeds op dezelfde manier vouwt, zal daar ook een vouw achterblijven, maar die is veel minder diep. Leer is namelijk veel veerkrachtiger. Je zou je huid op zo’n manier kunnen verbeteren dat er meer elasticiteit in komt, bijvoorbeeld door middel van het aanmaken van meer collageen. Dat kun je krijgen door een huidtherapie als laseren of microneedling uit te laten voeren. Door zo'n behandeling verandert je huid als het ware van papier naar leer. Als jij daar al heel blij mee bent, heeft huidtherapie zeker zin.”

Toch zijn behandelingen als microneedling, huid laseren of ledmaskers niet meteen een holy grail voor huidverbetering. Frodo legt daarom uit waar je bij deze behandelingen altijd op moet letten:

Microneedling

Met microneedling kun je rimpeltjes, fijne lijntjes, acnelittekens en grove poriën verminderen. Maar hoe werkt microneedling precies? “Tijdens het microneedlen maak je duizenden kleine gaatjes in je huid. Door die gaatjes breek je het collageen in je huid. Dat gebroken collageen gaat zich herstellen, wat goed is voor de collageenvorming en waardoor je uiteindelijk een mooiere huid krijgt. Ook neemt je huid door die gaatjes alle actieve ingrediënten uit crèmes beter op. Dat is iets heel moois.”

Toch moet je volgens Dokter Frodo niet zomaar beginnen met microneedlen. Niet elke huid is namelijk geschikt voor microneedling. “Verdiep je altijd eerst in de vraag of het veilig is voor jou. Ben jij wel de juiste persoon die zo’n behandeling aankan? Zitten er geen huidziekten in je familie, of past een andere behandeling beter bij jou?”

Als je besluit dat je wilt microneedlen, raadt de cosmetische arts bovendien aan om dit te doen bij een specialist. “Tegenwoordig kun je thuis ook microneedlen. Maar vaak is dat niet zo verstandig. Hoe slim je ook bent, en hoeveel je je ook hebt verdiept in het microneedlen: vanuit je wens naar een betere huid, zie je nog weleens dingen over het hoofd. Je maakt kleine gaatjes in je huid, waardoor je crèmes beter opneemt. Maar die gaatjes zijn ook weer veel gevoeliger voor bacteriën en viezigheden. Sommige producten – zoals parfums – wil je niet zo diep in je huid hebben. Een specialist zal je gezicht analyseren en kijken of microneedling bij jou geschikt is, en of je producten gebruikt die samengaan met microneedlen.”

Toch wil Frodo ook waarschuwen voor de beloften die vaak worden gedaan. “Je leest vaak genoeg dat je drie keer moet microneedlen om van bepaalde huidproblemen af te komen. Maar vaak kloppen die beloften helemaal niet." Wel is het zo dat je na het microneedlen een verbetering van je huid ziet. "En misschien is dat voor jou wel genoeg om er heel blij mee te zijn. Als je het op die manier bekijkt, kan microneedling heel zinvol voor je zijn.”

Dokter Frodo tijdens een consult

Huid laseren

Als je je huid wilt verbeteren met laseren, zul je ook met het een en ander rekening moeten houden. “Als je je huid wilt laseren om van fijne lijntjes af te komen, heeft dat dezelfde werking als microneedling. Je huid zal mooier worden, en de lijntjes minder, maar je zult er nooit volledig vanaf komen”, legt Frodo uit. Ook moet je daarbij onthouden: overdaad schaadt. “Tijdens het laseren geef je je huid een irritatie, waardoor je huid zich gaat vernieuwen en verbeteren. Maar als je huid te veel is geïrriteerd, krijg je een rode huid. Mensen die hun huid te vaak hebben laten laseren, zijn vaak blij met hun gladde huid, maar hebben een veel rodere huid." Iets wat ook niet het gewenste resultaat is.

Ook wil Frodo benadrukken dat je niet bij de eerste en beste kliniek je huid moet laseren. “Bereid je goed voor als je het wil gaan doen. Controleer de arts of therapeut die jou gaat behandelen. Onthoud bovendien ook dat veel reviews online worden ingekocht en dat voor-en-na-foto’s zijn gemanipuleerd. Je huid zal heus wel verbeteren, maar houd er rekening mee dat je huid nooit zo mooi zal worden als de voorbeelden op de sites.”

Om mensen te voorzien van de juiste behandeling, heeft Frodo samen met een groep artsen Leading Clinics opgezet. "Een label dat garant staat voor een bepaalde kwaliteit. Van die groep artsen zit iedereen langer dan vijf jaar in het vak en heeft iedereen een eigen kliniek. We weten van elkaar dat we een goed consult uitvoeren en altijd eerst naar iemands achtergrond kijken en met je meedenken."

Ledmaskers

Ook ledmaskers lijken populairder dan ooit. Deze maskers beloven onder meer de stevigheid en elasticiteit van de huid te verbeteren en pigmentvlekken te verminderen. Maar voordat je diep in de buidel tast om een masker aan te schaffen, moet je een paar dingen in je achterhoofd houden. “Hetgeen waar mensen het eerste naar kijken is: wat voor resultaat levert een tool me op? Maar daar moet je helemaal niet mee beginnen”, vindt Frodo. “Het eerste wat je je moet afvragen is: is deze tool veilig?”

Vervolgens moet je jezelf de vraag stellen of een tool hanteerbaar is. “In onze kliniek hebben we een prachtige ledlamp voor huidverbetering. Onder deze lamp heb je bijvoorbeeld een paar keer per jaar een behandeling van twintig minuten nodig waarvoor je elke keer moet betalen. Mensen zijn daarom geneigd om een eigen tool te kopen die eens €500 kost. Maar voorwaarde voor resultaat is bij zo’n tool dat je ‘m vaak moet gebruiken. Veel mensen doen dit de eerste weken braaf, maar daarna vergeten ze het. Dus daarom is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of je de discipline hebt om zo’n masker vaak genoeg te gebruiken. Heb je die discipline? Dan kan dit echt wel een heel leuke tool voor jou zijn.”

Gezichtsyoga

Hoewel je jouw gewenste resultaat kunt behalen ledmaskers of laseren, is er ook nog iets anders wat je enorm kan helpen. Iets waarvoor je geen geld hoeft te betalen. “Wat een van de beste thuisproducten is? Gezichtsyoga”, vindt Frodo. “Tijdens het doen van yoga, ben je je heel bewust van de pose die je aanneemt. Hetzelfde geldt voor gezichtsyoga. Je wordt je bewust van je mimiek en hoe je kijkt. Je hebt bijvoorbeeld door dat je vaak fronst. Als je je daar bewust van bent, ga je het minder snel doen, waardoor je ook minder snel rimpels zult krijgen. Ook zorgt gezichtsyoga – net als bindweefselmassages –  voor een goede doorbloeding in je huid.” En een goede doorbloeding is weer van belang bij het vormen van nieuwe huidcellen. “Ook ben je tijdens het doen van gezichtsyoga je spieren aan het versterken. Gezichtsyoga kan echt werken, alleen de grootste moeilijkheid is discipline. Je moet het gewoon doen.” Duidelijk!

Beeld: Adobe Stock