Good to know: zó weet je wanneer je make-up over de datum is

Ook bespreken we de gevolgen ervan.

Heb jij ook geen idee meer hoe oud jouw make-up nou eigenlijk is? Same! Veel make-up producten gebruiken we totdat ze op zijn, maar wist je dat je make-up ook gewoon een houdbaarheidsdatum heeft? En ja, dat betekent dus ook dat ze over de datum kunnen raken. Aiiii!

Houdbaarheid make-up

De houdbaarheid van je make-up scheelt echter wel per product. Zo blijft bijvoorbeeld lippenstift langer goed dan mascara. Toch weten veel mensen de houdbaarheid van een product niet makkelijk te vinden. Terwijl het juist heel makkelijk te vinden is!

Je kunt de houdbaarheid namelijk herkennen aan het symbool van een geopend potje ergens op de verpakking van je make-up. In dat potje staat een getal met een ‘M’ erachter, welke staat voor ‘maanden’. Staat er dus bijvoorbeeld 2M op? Dan is je product twee maanden houdbaar nadat je hem geopend hebt.

Om je alvast een beetje voor te bereiden op houdbaarheidsdata van make-up producten, sommen wij alvast een aantal veelgebruikte producten voor je op.

  • Crèmes – 15 maanden
  • Foundation & concealer – 15 maanden
  • Mascara – 5 maanden
  • Lippenstift – 21 maanden
  • Poeders – 15 maanden

Gevolgen

Nu vraag je je waarschijnlijk af wat er gebeurt wanneer je make-up gebruikt dat over de datum is. Er is immers een grote kans dat jij wel eens make-up hebt gebruikt, wat eigenlijk niet meer goed was. Well, de gevolgen hiervan kunnen best wel aangrijpend zijn. Zo is het heel erg slecht voor je huid en kan het voor irritaties en puistjes zorgen. Maar het kan nóg erger uitpakken. Zo kan make-up wat over de datum is ook zorgen voor ontstekingen en infecties. Enne, dat wil je niet!

Vervaagde houdbaarheid

Heb jij dus nog nooit gekeken of je make-up over de datum is? Check het dan snel. Wees er echter wel op voorbereid dat je producten misschien wel zó oud zijn, dat de houdbaarheid op de verpakking helemaal is vervaagd. Maar ook dan hoef je je geen zorgen te maken! Wanneer make-up namelijk over datum is, heeft het een hele nare geur welke je meteen herkent. Ook oogt je product iets droger dan normaal, denk bijvoorbeeld aan mascara. Twijfel je over de houdbaarheid van je foundation of concealer? Check dan of het wat meer oranje is geworden dan hoe het eerst was. Easy peasy!

Bron: NSMBL | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws