Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

The Safe Space Club helpt vrouwen met seksueel trauma

'Toen ik eindelijk hulp kreeg, voelde ik me honderd keer beter dan in die twintig jaar ervoor'

Vrouwen die kampen met een seksueel trauma staan bij zorginstellingen gemiddeld een half jaar op de wachtlijst. En dat terwijl hulp zo hard nodig is. Daarom is Sara Alaoui-Dekker The Safe Space Club gestart.

Hulp zoeken

Alleen al 2022 telt 806.210 geregistreerde seksuele en geweldsmisdrijven. Grote kans dat het er veel meer zijn, omdat de meeste slachtoffers uit schaamte jarenlang hun mond houden. Het duurt dan ook vaak jaren voordat ze hulp durven zoeken, om er vervolgens achter te komen dat de gemiddelde wachttijd bij zorginstellingen een half jaar is. Iets wat de 35-jarige Sara Alaoui-Dekker zelf ervaarde, nadat ze ruim twintig jaar niet durfde te praten over het seksueel misbruik dat ze meemaakte als kind. Het resulteerde in een postnatale depressie, en hoewel ze wel voorrang kreeg, moest ze alsnog zeven maanden wachten op traumatherapie.

Sara: “Toen ik eindelijk hulp kreeg, voelde ik me honderd keer beter dan in die twintig jaar ervoor. Als ik dat eerder had geweten, had ik niet zolang gewacht. Ik besloot een community-pagina op Instagram aan te maken met

als missie te benadrukken hoe belangrijk het is om bij seksueel geweld hulp te zoeken.”

Emotionele steun

Inmiddels bestaat The Safe Space Club uit een team van tien professionals, zoals psychologen, therapeuten en hulpverleners, die ook ervaringsdeskundigen zijn. Sinds drie jaar helpen zij slachtoffers in het binnen- en buitenland. Niet alleen met praktische hulp, denk bijvoorbeeld aan hulp bij een aangifte. Maar ze bieden ook emotionele steun door mee te gaan naar de rechtbank, zo legt Sara uit. “We zijn er bijvoorbeeld ook voor vrouwen die door seksueel geweld zwanger zijn, die abortus willen plegen en daarbij emotionele en psychische hulp nodig hebben. Daarnaast helpen we slachtoffers op maat in diverse fases die ze doormaken bij seksueel trauma met programma’s en trajecten. Van groeps- en 1-op-1-begeleiding tot yoga, ademhalingsoefeningen en wandelingen.”

Schaamte en schuld

Het feit dat The Safe Space Club alleen met hulpverleners werkt die ook ervaringsdeskundigen zijn, zorgt voor erkenning en herkenning. Iets wat veel slachtoffers in de reguliere gezondheidszorg missen. Sara zelf ook: “Tijdens mijn behandeling viel me op hoe weinig kennis er bij diverse deskundigen is als het gaat om seksueel trauma. Dit krijgen we ook terug van de duizenden vrouwen die we begeleid hebben, en tijdens de workshops die we geven aan (zorg)organisaties en experts zoals ggz-psychologen en jeugdbescherming. Zo weten we dat traumatherapie essentieel is, maar dat dit niet de schaamte en schuld verhelpt die vrouwen bij zichzelf neerleggen. Terwijl dat killing is voor je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Dat zijn dan ook elementen waarop wij juist inspelen.”

Verder lezen? Het volledige verhaal van Sara over The Safe Space Club lees je in de nieuwste Grazia, nu in de winkel! 

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: Adobe Stock