Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De grootste misverstanden over de overgang  

Mature Woman Experiencing Hot Flush From Menopause Using Electric Fan

De overgang is iets waar de meeste vrouwen tegenop kijken. Het voelt alsof er een fase in hun leven voorbij is. Alsof de ouderdom echt begint. Hier dragen de verhalen die de ronde doen ook niet echt aan mee. Soms horen we de raarste dingen. Verhalen die niet alleen compleet onjuist zijn, maar ook nog eens veel onrust veroorzaken. Want is het echt een probleem als je al voor je veertigste in de overgang komt?

Zijn de verschijnselen voor iedereen hetzelfde en wat nou als je toch afwijkt? En is er dan helemaal niets wat je hieraan kunt doen? Seemenopause.com begrijpt de overgang en deelt graag haar kennis. Met behulp van hun expertise hebben wij de grootste misverstanden over de overgang onderzocht én ontmanteld.  

Er is geen verschil tussen menopauze en de overgang  

Waarschijnlijk heb je de termen menopauze en de overgang al veelvuldig gehoord. Opvallend genoeg worden deze termen meestal door elkaar gebruikt. De meeste vrouwen zijn dan ook in de veronderstelling dat ze dezelfde definitie hebben. Niets is echter minder waar. 

We spreken namelijk van de menopauze op het moment dat de menstruatieperiode van de vrouw volledig stopt. Dit moment kan pas vaak achteraf achterhaald worden. We weten namelijk pas zeker of de menstruatie is gestopt als deze al een jaar niet meer is geweest. Het moment van de laatste menstruatie wordt als de menopauze bestempeld.   

Maar wanneer spreken we dan van de overgang? De overgang is eigenlijk de gehele periode waarin het menstruatiepatroon verandert en er klachten ontstaan. Hoe lang deze periode duurt is per vrouw verschillend. Meestal gaat het hierbij toch wel om enkele jaren.  

Niets aan te doen  

Aan de overgang is inderdaad niets te doen. Het is nou eenmaal vanuit de natuur bepaald dat iedere vrouw uiteindelijk in de overgang komt. Dit is het moment waarop de vruchtbare periode voorbij is. Een tijdperk loopt ten einde. Hoewel hier inderdaad niets aan te veranderen is, betekent dat niet dat je alle overgangsklachten zomaar voor lief moet nemen.  

De overgang valt niet te stoppen, maar de verschijnselen kunnen wel verminderd worden. De meeste klachten ontstaan namelijk door een disbalans in de hormonen. Een veranderende levensstijl en eventueel supplementen om voor meer balans te zorgen, kunnen ervoor zorgen dat de klachten flink verminderen. Hierdoor heb je minder last van de overgangsverschijnselen en hoeven ze het alledaagse leven niet extreem te beïnvloeden.  

Iedere vrouw komt rond dezelfde periode in de overgang  

Dit is onjuist. Vrouwen kunnen op werkelijk alle leeftijden in de overgang komen. Bovendien is van tevoren niet te voorspellen wanneer dit moment ongeveer zal zijn. Wel kun je een goede indicatie krijgen van de leeftijd die je moeder had toen zij in de overgang raakte. Meestal komt dit aardig overeen. Maar net als bij de eerste menstruatie lopen de leeftijden flink uiteen. Er zijn vrouwen die op hun 39e al in de overgang raken, terwijl er ook vrouwen zijn die pas op hun 55e in de overgang raken. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 45. Hierbij ontstaan vaak al de eerste klachten. Hoewel het nog een tijd kan duren voordat de menstruatie volledig gestopt is.  

Beeld: Adobe Stock