Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

OMGrammy: 7 onvergetelijke Grammy-momenten

Vooral nummer 3 is er eentje voor in de boeken.

De Grammy Awards zijn altijd goed voor spektakel. Op 4 februari staat de crème de la crème uit de muziekbusiness weer op de rode loper. Wij blikken alvast terug op de meest spraakmakende Grammy-momenten.

1. Queen B's Ode Aan Moeders (2017)

Ze had niet alleen negen nominaties in haar pocket, maar ook twee baby's in haar buidel. En die zwangere buik was voor Beyoncé geen reden om zich er makkelijk af te maken, want haar optreden op de Grammy's van 2017 duurde maar liefst negen minuten én bevatte acrobatische moves. Beyoncè's medley van liedjes van haar Lemonade-album was een ode aan vrouwen en moeders. Haar eigen moeder, Tina Knowles, kondigde haar dan ook aan met de woorden: "With a mother's pride, my daughter, Beyoncé." En toen mocht Bey ook nog twee beeldjes mee naar huis nemen!

2. Women Rule The World (2010)

2010 was een girlpower-Grammy-jaar. Zeven jaar voor het memorabele zwangere-buik-optreden, won Beyoncé maar liefst zes Grammy's. Een records destijds voor een vrouwelijke muzikant. En nog meer vrouwen vestigden records in 2010. Taylor Swift was met haar twintig jaar de jongste vrouw ooit die Album van het Jaar won, voor Fearless. Tien jaar later verbrak Billie Eilish haar record, op 18-jarige leeftijd met haar debuut When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

3. JLo en de jurk (2000)

Time flies. Het is dit jaar alweer 24 jaar geleden, maar we vergeten nooit de foto's van Jennifer Lopez in haar groene Versace-jurk. De beeldschone zangeres arriveerde met haar toenmalige vriend Puff Daddy, maar niemand keek naar hem. Alle ogen en camera's waren gericht op JLo in de Jurk der Jurken. De lange, groene Versace-creatie had een jungle-print en liet aan de voorkant haar halve borsten en buik bloot. Een outfit die ze naar eigen zeggen op de dag zelf had uitgekozen zonder te vermoeden dat het zoveel stof zou doen opwaaien. Een Grammy won Jennifer nooit, en toch was haar verschijning misschien wel het meest iconische Grammy-moment.

4. Bromance (2001)

Een ongebruikelijk duet: Elton John en rapper Eminem. Eminem kreeg kritiek vanwege zijn homofobe teksten en Elton John was getrouwd met een man. Toch stonden ze in 2001 samen op het podium van de Grammy's en hun uitvoering van Eminems hit Stan was geweldig. Eminem nam ook nog drie beeldjes voor zijn album The Marshall Mathers LP mee naar huis die avond. Waarom Elton John optrad met de rapper? Zijn wijze woorden: "Ik ben een groot fan van zijn muziek. En ik breek liever muren af tussen mensen dan dat ik ze bouw." Ze schijnen daarna nog lang bevriend te zijn gebleven.

5. The Show Must Go on (2012)

De dag voor de 54e Grammy Awards werd popicoon Whitney Houston dood in bad gevonden in het Beverly Hills Hotel in Los Angeles. Een tribute op de Grammy's was onvermijdelijk, maar die moest wel in recordtempo worden bedacht. Uiteindelijk zong Jennifer Hudson I Will Always Love You en dat deed ze prachtig. LL Cool J opende de Grammy Awards door te roepen samen te bidden. "Voor de vrouw waar we allemaal van hielden." Whitney won in haar leven zes Grammy's, onder meer voor de soundtrack van The Bodyguard.

6. Losse Handjes (2009)

Vlak voor de Grammy's van 2009 ging Chris Brown los op zijn toenmalige vriendin, zangeres Rihanna. In de auto, op weg naar de prijsuitreiking, kregen ze ruzie en sloeg hij haar. Een foto van haar blauwe oog ging de wereld over en Chris Brown werd gearresteerd. Jaren later vertelde Rihanna aan Oprah dat het vernederend was. Op de Grammy's zorgde het incident zo vlak voor de show voor paniek. Rihanna zou optreden met Justin Timberkake en ook Brown zou zingen – dat ging allebei niet door. Rihanna won trouwens twee jaar hiervoor een Grammy voor Umbrella en kreeg er in de jaren erna nog acht.

7. Vers Uit Het Ei (2011)

Geen zin in de rode loper? Of de afgezaagde vragen over je outfit? Dan doe je toch een Lady Gaga'tje. De zangeres liet zich in 2011 in een gigantisch ei over de rode loper dragen. Dat is niet zo relaxed als het klinkt, want volgens Lady Gaga moest ze drie dagen in het ei doorbrengen om zich voor te bereiden. Gaga vond dat skippen van de loper wel lekker, vertelde ze achteraf in interviews. "Ik houd toch niet van met mensen praten voor mijn optreden." Uiteindelijk kwam ze wel uit het ei om te zingen. En was ze er als de kippen bij om drie Grammy's in ontvangst te nemen.

Tekst: Eva Munnink | Beeld: NL Beeld