Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Versla de kou: zit er warmpjes bij met deze petroleumkachel

De kachel verwarmt ruimtes binnen no-time.

Iedereen heeft wel zo'n ruimte in of buiten het huis waar het altijd veel te koud is. Je tuinhuisje bijvoorbeeld, of de schuur en overkapping. De zolder of juist de kelder. En dat terwijl je er graag bent, omdat je daar je thuiskantoor hebt, hobbyt of gewoon een gezellige ruimte hebt gecreëerd. Soms heb je op die plekken in huis geen centrale verwarming. Maar dat is ook helemaal niet nodig. Deze ruimtes verwarm je namelijk gemakkelijk als je er aanwezig bent met een petroleumkachel van Zibro.

Stoken op olie

De petroleumkachel is een compacte kachel die werkt op speciale kachelvloeistof. Dit werd ook wel lampolie genoemd, omdat lampolie van olielampen voornamelijk bestond uit petroleum. De kachelvloeistof van tegenwoordig is wel heel anders dan vroeger. Dat geldt tevens voor de petroleumkachel zelf, want ze zijn veel schoner, ruiken minder en maken minder geluid dan hun tegenhangers die je opa en oma wellicht in huis hadden. Nog een grote verbetering is dat de petroleumkachels van Zibro werken op elektriciteit of batterijen (dit ligt aan het type kachel) om de ontsteking van de vloeistof op gang te brengen. Je hoeft dus geen lucifers te gebruiken.

Soorten kachels

Er zijn verschillende soorten petroleumkachels, met ieder zijn voor- en nadelen. Het is goed om te overwegen wat je wil en vooral wat je nodig hebt. Ieder type kachel kan namelijk op zijn beurt een kleine of grote ruimte verwarmen. Die capaciteit staat altijd vermeld bij de productomschrijving. Het is belangrijk om dit te weten bij het uitzoeken van een petroleumkachel, omdat een te kleine kachel een grote ruimte gewoonweg niet verwarmd krijgt. En een te grote kachel zal juist veel te warm zijn. Zibro heeft drie verschillende types in de collectie zodat jij het niet koud hebt in de winter.

1. Kouskachel

De kouskachel heeft een ontsteking die werkt op batterijen. Het is een zeer mobiele kachel en is ideaal voor de camping, schuur en andere kleinere tot middelgrote ruimtes. De kachel heeft een constante warmte, je kan dus niet zelf de temperatuur instellen. Van de drie types ruik je de verbranding bij de kouskachel het beste, dus ventileren is belangrijk. Tevens maakt deze het meeste geluid.

2. Laserkachel

Laserkachels brengen een ruimte snel op de gewenste temperatuur. Ze zijn voorzien van een temperatuurregelaar en thermostaat. Dit type kachel is geschikt voor middelgrote tot grote ruimtes. Een voordeel is dat de kachel minder verbrandingslucht geeft. Tevens is dit een stuk stiller. De laserkachel is ook een mobiele kachel, maar het is aan te raden om deze op een speciaal verrijdbaar onderstel te plaatsen, aangezien het een zwaardere kachel is dan de kouskachel.

3. Gevelkachel

Tot slot is er de meest zuinige, minst ruikende en meest stille petroleumkachel; de gevelkachel. Deze is ontworpen om aan een muur te worden bevestigd. Via een afvoerpijp trekt de kachel lucht aan voor de verbranding. De geur hiervan gaat direct naar buiten, dus je ruikt er daarom bijna niets van. Gevelkachels verspreiden een gelijkmatige warmte en kunnen gebruikt worden voor grote ruimtes. Een grote garage bijvoorbeeld of gewoon de woonkeuken heb je in mum van tijd verwarmt. De nadelen van deze kachels zijn dat ze dus permanent geplaatst worden en dus niet mobiel zijn en altijd aan een buitenmuur moeten worden geïnstalleerd.

Volg de handleiding

Wanneer je kiest voor een gevelkachel, dan is het slim om deze te laten installeren. Dat heeft te maken met het feit dat de afvoerpijp op de correcte manier geplaatst moet worden. Een kous- of laserkachel plaats en verplaats je natuurlijk gewoon zelf. Volg hierbij voor de veiligheid altijd de handleiding van de kachel op. Zo moeten kous- en laserkachels altijd op een stabiele, vlakke ondergrond worden geplaatst. De reden hiervoor is simpel: de kachelvloeistof moet waterpas blijven. De tank vul je uiteraard met zuivere petroleum, zoals de fabrikant Zibro aanraadt. Dat is weer belangrijk om de kachel niet te vervuilen en je ruikt deze veel minder. Het vullen van de tank doe je overigens het beste met een overhevelpomp. Deze kun je bij Zibro er gemakkelijk bij kopen. Zo weet je zeker dat je geen brandstof lekt tijdens het vullen.

Veilig in gebruik

Wanneer je de handleiding opvolgt, weet je zeker dat de kachel veilig is in gebruik. Bovendien kun je de petroleumkachels op iedere ondergrond plaatsen die je wil, want Zibro heeft ervoor gezorgd dat de platen boven en onder de kachel geen warmte doorlaten. Dat betekent aan de ene kant dat je niet kan koken op het kacheltje en aan de andere kant dus dat het veilig staat op vinyl, laminaat, hout en zelfs vloerbedekking. Samen met een warmtekussen, lekkere deken en warme sokken, zit jij er warmpjes bij in de winter!