Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Moeite met opstaan als het buiten donker is? Zo maak je het jezelf makkelijk

Zo wordt de ochtend ineens een stuk leuker!

Het is nou eenmaal zo: niet iedereen is een early bird en staat gelijk na het afgaan van de wekker lachend naast bed. Vooral wanneer het buiten koud en donker is, blijven we vaak liever nog even lekker warm onder de dekens liggen. In de winter zul je echter toch vaak in het donker op moeten staan, en met deze tips maak je het jezelf in ieder geval een stuk makkelijker!

1. Eet zo gezond mogelijk

De keuzes die je maakt met betrekking tot je voeding kunnen aanzienlijke invloed hebben op hoe je je 's ochtends voelt bij het wakker worden. Natuurlijk is het altijd raadzaam om gezonde producten te eten, maar vooral 's avonds is dit cruciaal als je de volgende ochtend vol energie en fris wilt beginnen. De nodige cheat meals mogen er zeker zijn - we kunnen ook niet zonder -, maar zorg ervoor dat de basis van wat je eet gezond is.

2. Bedenk waarvoor je je bed uit wilt komen

De motivatie om 's ochtends uit bed te stappen wordt vaak groter wanneer er die dag iets leuks plaats gaat vinden waar je naar uitkijkt. Bedenk daarom elke dag iets, hoe klein ook, waar je 's ochtends naar kunt uitkijken. Dit kan variëren van een gezellig telefoongesprek met een vriendin die je lang niet hebt gesproken tot het maken van je favoriete ontbijtje.

3. Ga slapen en sta op op vaste tijden

Om een gezond slaapritme te bevorderen, is het belangrijk om dagelijks op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Vooral in de winter is je lichaam gebaat bij regelmaat. Door 's avonds consistent op een vast tijdstip te gaan slapen en 's ochtends op dezelfde tijd op te staan, raakt je lichaam gewend aan dit ritme. Dit maakt het vervolgens gemakkelijker om 's ochtends je bed uit te komen, omdat je biologische klok is afgestemd op dit tijdstip.

4. Zorg voor een koele slaapkamer

Tijdens deze koude periode, maken veel mensen de fout om de temperatuur in de slaapkamer omhoog te gooien. Een warme slaapomgeving kan namelijk leiden tot een minder goede nachtrust. En zoals we allemaal weten, komt een verstoorde nachtrust je energieniveau en stemming de volgende ochtend allesbehalve ten goede.

5. Trakteer jezelf en schaf een wake-up light aan

Tot slot is het gebruik van een wake-up light erg effectief. Het harde, irritante geluid van een traditionele wekker draagt op z'n zachtst gezegd niet bepaald bij aan een vrolijke start van de dag. Een wake-up light wekt je daarentegen met het geluid van fluitende vogeltjes. Maar het belangrijkste aspect is dat voordat het wekgeluid klinkt, je lichaam langzaam ontwaakt door het subtiele licht van de wake-up light, die een zonsopgang simuleert. Op deze manier word je op een prettige, natuurlijke manier gewekt. Love it!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Adobe Stock