Oeh: dit zijn de reistrends van 2024

En dít zijn de trending reisbestemmingen van 2024

Nu we midden in de winter zitten, dromen we weg over mooie, nieuwe avonturen. Zie jij een vakantie wel zitten, maar wil je het net even anders aanpakken? We hebben de zeven reistrends van 2024 voor je op een rijtje gezet én hebben de populairste reisbestemmingen voor je verzamelt.

Vakantie

Het nieuwe jaar is van start gegaan en dus dromen we massaal over nieuwe vakantiebestemmingen. Vele Nederlanders staan te trappelen om weer op reis te gaan en dat heeft niet alleen te maken met het ontdekken van mooie plekken. Zo blijkt uit het grootste jaarlijkse onderzoek van Booking.com dat veel reizigers hun vakantie gebruiken om even te ontsnappen aan de hectiek uit het dagelijks leven. Bovendien blijkt dat 55% van de ondervraagden zichzelf leuker vindt op vakantie. Ook wil 51% meer lijken op de persoon die ze op vakantie zijn én voelt 67% van de participanten zich levendiger zodra ze van huis zijn.

Herkenbaar? Dan wordt het hoogtijd om een (city)trip te plannen. Geen idee waar je moet beginnen? We hebben de zeven reistrends voor 2024 verzameld. Komen ze:

1. Ga op blind date met je bestemming

Op reis gaan, maar niet weten waar je naartoe gaan? 40% van de reizigers ziet het wel zitten om een keer op verrassingsreis te gaan. In 2024 willen we de alledaagse sleur vaarwel kussen en gaan voor een mooi avontuur. Zo zou bijna de helft van de Nederlandse reizigers een keer uit hun comfortzone willen stappen en wil meer dan een kwart wel met een vreemde op reis. Daarbij wil meer dan 57% van de Nederlanders dit jaar reizen zonder plannen. Lekker avontuurlijk, dus!

2. Hallo alter ego 2.0

Wist je dat maar liefst 47% van de Nederlanders tijdens het reizen enorm geniet van de anonimiteit? Dit geeft velen de kans om zichzelf op een nieuwe manier te leren kennen. Meer dan de helft van de reizende Nederlanders (55%) vindt zichzelf op reis dan ook de betere versie van zichzelf. Dit heeft alles te maken met dat we minder belemmeringen voelen en we nieuwe aspecten over onze persoonlijkheid kunnen ontdekken.

Ook neemt het alter ego weleens een materialistische kant aan. Zo huurt 29% van de Nederlanders op vakantie een mooiere auto dan ze thuis hebben. Ook is Main Character Energy zeker een ding op vakantie. Maar liefst 38% van de Nederlanders voelt zich de hoofdpersoon van hun eigen verhaal op vakantie. En zo hoort het ook!

3. Dalende temperaturen

Waar de een helemaal blij wordt van warmte, is het voor de ander een nachtmerrie. Een deel van de Nederlanders – 31% om precies te zijn – gaat op zoek naar een koelere vakantie als de temperatuur bij huis stijgt. Ook staat de aanwezigheid van water steeds vaker centraal bij onze vakantiekeuzes. Van de Nederlandse reizigers gaf maar liefst 63% aan dat ze zich direct meer ontspannen voelen als ze bij water in de buurt zijn.

En nu we het toch over water hebben. Ook het ‘bewuste onderdompelen’ wordt steeds populairder. Denk aan wildzwemmen en ijsbadtherapie-beweging.

4. Culinaire reizen

Als we op vakantie zijn, willen we niet alleen genieten van mooi weer en een prachtige omgeving, maar ook van de lokale keuken. Zo wil bijna de helft van de Nederlandse reizigers (45%) traditionele gerechten van hun vakantieland ontdekken. Ruim tweederde (67%) wil in het nieuwe jaar de traditionele smaken proeven van de oorspronkelijke keuken. Daarbij zouden ze het helemaal leuk vinden om culinaire geheimen te ontdekken. Ook volgen velen graag een kook- of wijnworkshop in hun vakantieland.

Wist je dat het naast accomodaties ook mogelijk is om via Booking.com vluchten en attracties te boeken? Zo kun je bijvoorbeeld ook die fijne kook- of wijnworkshop boeken in eigen vakantieland. Hoe leuk!

5. Datevakantie

Hoe kun je iemand nou beter leren kennen dan op vakantie? Van de Nederlandse singles ziet 24% het wel zitten om tijdens een date-vakantie een nieuwe partner of geliefde te ontmoeten. Ook zou 23% van de Nederlandse reizigers ervoor kiezen om op vakantie te gaan als ze een relatie hebben beëindigd om zo over hun liefdesverdriet heen te komen.

Last but not least: ook als je al een paar jaar samen bent met je partner, is het goed om er even samen tussenuit te gaan. Zo vindt 20% van de stellen het belangrijk om in 2024 hun band met elkaar te verdiepen op vakantie.

6. Goedkopere bestemmingen

Door de inflatie letten we beter op onze uitgaves. Ook als het aankomt op vakanties boeken. 43% van de reizende Nederlanders is dit jaar daarom van plan om in 2024 naar een bestemming te gaan waar de kosten voor levensonderhoud lager zijn dan thuis. Daarbij wil 35% van de reizigers liever vlak bij huis op vakantie gaan, om zo de kosten laag te houden.

7. Ecovakantie

Tegenwoordig gaan duurzaamheid en stijl heel goed samen. Steeds meer hotels slaan een duurzame weg in, en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Dit jaar is 36% van de reizende Nederlanders op zoek naar een duurzame accommodatie. Ook wil 49% van de reizigers het liefst overnachten bij een duurzame accommodatie die groente ruimtes en planten heeft, zodat de natuur niet stopt bij de voordeur van hun verblijf. Snappen we!

Trending reisbestemmingen

In 2024 willen we dus vooral op avontuur gaan. Dat betekent ook dat we niet voor de meest voor de hand liggende reisbestemmingen willen kiezen. Hoewel Bali en New York populaire reisbestemmingen blijven, zijn dit niet de trending reisbestemmingen van 2024. Elk jaar kijkt Booking.com naar welke tien wereldwijde bestemmingen het hardst stijgen in populariteit op de site. Opvallend was dat Valkenburg als eerste Nederlandse bestemming ooit in de wereldwijde top 10 van meest trending bestemmingen staat! Welke er nog meer in staan? Komen ze:

  • Valkenburg – Nederland
  • Beppu – Japan
  • Vlorë – Albanië
  • Mérida – Mexico
  • Portland (Oregon) – Verenigde Staten
  • Buenos Aires – Argentinië
  • Chemnitz – Duitsland
  • Rotorua – Nieuw-Zeeland
  • Panglao – Filipijnen
  • Cairns – Australië

Bron en beeld: Booking.com

 

Laatste nieuws