Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Helemaal gesloopt na de feestdagen? Grote kans dat je een familie-jetlag hebt

En nee, het maakt niet uit of je je familie aardig vindt of niet.

Van het ontbijt met je schoonfamilie meteen door naar het diner bij je eigen familie: voor de meeste mensen is de periode rondom kerst en oud en nieuw helemaal volgepland. Hoewel we de dinertjes, borrels en wandelingen in het bos héél gezellig vinden, kost het blijkbaar meer energie dan je denkt. Sterker nog, het is zelfs te vergelijken met een jetlag.

Andere routine

Voel je je na de feestdagen moe en gespannen? Grote kans je je afvraagt hoe dit mogelijk is. Je hebt immers alleen maar leuke dingen gedaan (en gegeten). De kans is echter groot dat je last hebt van een ‘familie-jetlag’.

Hoe dat zit? Je hebt je normale routine verstoord tijdens de feestdagen, zegt Adam Dried van New York Times. Je moet tijdens de feestdagen opeens allemaal familie zien die je normaal helemaal niet zo vaak zou zien, en dat kan zorgen voor deze vorm van jetlag.

Veel gesprekken

Het maakt in dit geval niet uit of je ze heel aardig vindt of niet. Je moet namelijk in alle gevallen praten over de dingen die het gehele jaar gebeurd zijn en dat is vermoeiend. Daarbij doe je ook extreem je best om de gesprekken goed te laten verlopen, zodat er geen stiltes vallen. Deze dingen gebeuren vaak onbewust en daardoor weten veel mensen niet dat ze last hebben van de jetlag.

Heel lang zal je er gelukkig geen last van hebben. Doe een aantal avonden rustig aan, kijk je favo serie en zorg goed voor jezelf. Je bent er zo weer bovenop. Happy new year!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Keeping up with the Kardashians