Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dít zijn de meest opvallende zoektermen van 2023 op Google in Nederland

Hier zochten we massaal op.

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat veel bedrijven en organisaties de balans opmaken, en wel in de vorm van leuke lijstjes! Zo kwam vorige week de Spotify Wrapped weer uit en nu heeft Google op een rijtje gezet waar we het afgelopen jaar zoal op zochten. Dit zijn de meest opvallende Nederlandse zoektermen van 2023.

Stemwijzer

Het overzicht bevat niet de ‘meest gezochte’ zoekwoorden, maar de woorden die dit jaar veel vaker zijn ingevoerd ten opzichte van vorig jaar. Ver bovenaan in de lijst staat de zoekterm ‘stemwijzer’. En dat is natuurlijk niet geheel verrassend, nu de verkiezingen net achter de rug zijn. Volgens Google maakten Nederlanders massaal gebruik van Google in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Zeker in de acht dagen voor de verkiezingen steeg het aantal zoekopdrachten voor een stemhulp enorm.

Van ChatGPT tot crompouce

Na ‘stemwijzer’ stond de zoekterm ‘ChatGPT’ op plek nummer twee in de categorie actualiteiten. Dat is de naam van de populaire AI Chatbot die vorig jaar gelanceerd werd. Op de derde plek stond ‘WK vrouwenvoetbal’. Ook de zoektermen ‘oorlog in Israël en Gaza’, ‘Giro 555’, ‘BBB’ en ‘NSC’ stonden hoog op de lijst. Daarnaast kreeg ‘crompouce’ een plekje in het overzicht. Deze kruising tussen een tompouce en een croissant ging dit najaar viral op sociale media.

Matthew Perry en Rob de Nijs

Google deelt ook lijstjes van de Nederlandse én internationale bekendheden die opvallend vaak zijn opgezocht. In het overzicht van Nederlandse bekendheden staat Rob de Nijs op nummer 1. Hij wordt gevolgd door Tom Egbers, Tim den Besten en Caroline van der Plas. In de internationale lijst staan opvallend vaak namen van overleden beroemdheden. Zo staat Friends-acteur Matthew Perry bovenaan, gevolgd door Tina Turner. Ook de overleden zangeres Sinéad O’Connor en actrice Raquel Welch kwamen in de top 10 terecht.

Film en TV

In de categorie ‘Film en TV’ zijn de eerste en tweede plek, niet geheel verrassend, voor de kaskrakers Oppenheimer en Barbie. Deze films worden gevolgd door het Nederlandse tv-programma Een Jaar Van Je Leven. Ook het programma Boer zoekt Vrouw krijgt een plaats in de lijst, op nummer 5.

Sporters

Ook voor de categorie ‘sporters’ heeft Google een lijstje gemaakt met meest opvallende zoektermen. Bovenaan de lijst staat zwemmer Maarten van der Weijde, gevolgd door voormalig doelman Edwin van der Sar en voetballer Bas Dost. Opvallend is wel dat de lijst met sporters uit enkel mannen bestaat.

Bron: NOS, Google, Tips en Weetjes | Beeld: Emily in Paris (Netflix)