Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Soyoung is aseksueel: 'Ik zie mezelf echt geen sex hebben'

'Naar mijn mening kun je ook intiem met iemand zijn zonder sex.'

Nooit zin hebben in sex. Veel mensen denken dat dat is waar aseksualiteit voor staat. Toch is het niet allemaal zo zwartwit. Soyoung (28) is aseksueel en vertelt wat haar betekent.

“Ik heb nooit behoefte gehad aan sex. Niet met een ander en ook niet alleen. Dat andere mensen het wel leuk vinden, maakt voor mij geen verschil. Dat gevoel van een seksuele aantrekkingskracht ken ik gewoon niet. Ik heb het dan ook nog nooit gedaan heb. Sterker nog, ik zie mezelf echt geen sex hebben. Iets waar mijn vriendinnen anders over denken. Zij zijn wel seksueel actief en praten weleens over sex met mij. Vervelend vind ik dat niet, maar ik denk wel: wat is er nou zo leuk aan? Ik kan me er niets bij voorstellen. Gelukkig vinden mijn vriendinnen me niet raar. Ze weten hoe ik ben: aseksueel en gediagnostiseerd met autisme en adhd. Hierdoor ben ik nooit echt een knuffelaar geweest.”

Coming-out

“Vijf jaar geleden zag ik een video van een YouTuber die ik volgde. Hij ging veel om met mensen uit de LGBTQ+-community en kreeg regelmatig vragen over zijn geaardheid. Daar- om postte hij een filmpje waarin hij vertelde dat hij aseksueel was. Interessant, dacht ik. Nadat ik nog meer video’s over aseksualiteit had gekeken, wist ik het zeker: ik was ook aseksueel. Dat voelde voor mij als een opluchting. Niet alleen omdat ik eindelijk wist wie ik was, maar ook omdat ik blijkbaar niet de enige was."

"Als een soort coming-out verving ik mijn profielfoto op Facebook met die van een illustratie die symbool staan voor aseksualiteit en autisme. Hiermee zei ik tegen iedereen die ik kende: dit ben ik en daar ben ik trots op. Hoewel ik vroeger erg op mezelf was, merk ik dat ik de laatste tijd meer behoefte heb aan sociale contacten. Door mijn autisme is het voor mij alleen niet zo makkelijk om op iemand af te stappen. Daarom zit ik sinds een tijdje in een Whatsappgroep voor autistische mensen die vriendschappen zoeken. Zo heb ik een goede vriend van mij ontmoet bij wie ik me erg op mijn gemak voel. Omdat we niet echt dichtbij elkaar in de buurt wonen, blijven we af en toe bij elkaar slapen. Met z’n tweeën liggen we dan in één bed, maar er gebeurt nooit iets tussen ons. Ook hij heeft geen behoefte aan sex. Toch voel ik wel een bepaalde aantrekkingskracht tot hem. Niet seksueel, maar ik voel me bij hem gewoon erg prettig. Of hij dat ook bij mij heeft? Ik weet het niet, maar dat vind ik ook niet erg. Hij accepteert me zoals ik ben en dat is voor mij zeer waardevol.”

Intiem zonder sex

“Dat ik nooit lichamelijk intiem met iemand zal zijn, vind ik geen belemmering voor het opbouwen van een goede relatie. Naar mijn mening kun je ook intiem met iemand zijn zonder sex. Wat ik zoek in een relatie is het samenzijn en er voor elkaar zijn. Natuurlijk kan dat ook als goede vrienden, maar echt naar elkaar uitspreken dat je voor elkaar kiest, vind ik een heel romantisch idee."

"In mijn situatie zou het handig zijn als de ander ook aseksueel is. Ik heb dat nog niet eerder meegemaakt, maar stel dat ik iemand tref die wel sex wil, dan lijkt me dat ingewikkeld. Desondanks sta ik open om te daten. Ik zie wel wat de toekomst mij brengt en vertrouw erop dat mijn aseksualiteit daar hoe dan ook in zal passen.

Dat er meer aandacht voor aseksualiteit is, zie ik als een goed teken. Ik hoop dat het als normaal wordt gezien, net als heteroseksualiteit.”

In de nieuwste Grazia lees je meer over aseksualiteit en doen ook Eva en Lou hun verhaal. Nu in de winkel!

Tekst: Renée Brouwer | Beeld: Privébeeld