Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Eva is aseksueel: 'Ik zou het niet erg vinden als een toekomstige partner sex heeft buiten de deur'

Nooit zin hebben in sex. Veel mensen denken dat dat is waar aseksualiteit voor staat. Toch is het niet allemaal zo zwartwit. De 23-jarige Eva is aseksueel en vertelt in Grazia wat dit voor haar betekent.

“Tijdens de eerste lockdown in 2020 had ik veel tijd om na te denken. Een vriend van mij was een jaar daarvoor uit de kast gekomen als aseksueel en ik weet nog dat ik toen dacht: wauw, dat is groot om zoiets uit te spreken. Hoe wist hij als negentienjarige al zeker dat hij nooit sex wilde? Net als de meeste mensen had ik weleens gehoord van aseksualiteit. Ik zag het als een benaming voor mensen die geen sex willen. Dat het veel meer is dan dat wist ik toen nog niet. Daar kwam ik pas een jaar later achter toen ik zelf opeens dacht: misschien ben ik ook wel aseksueel...”

Raar idee

“Ik was destijds twintig en had nog nooit met iemand gezoend of sex gehad. Er waren wel wat jongens geweest die wat bij mij geprobeerd hadden, maar ik wees ze altijd af. Ik had ook nooit zin om te zoenen en raakte ook niet opgewonden."

"Tijdens een avondje uit met vriendinnen, vlak voor de lockdown, stond ik er dan ook een beetje ongemakkelijk bij toen zij allebei met iemand stonden te zoenen. Ik baalde er ook van. Ik vond het veel leuker om gewoon lekker te dansen met z’n allen. In de club dacht ik toen: wat als ik ook aseksueel ben? Op de terugweg naar huis deelde ik mijn twijfels met mijn vriendinnen. Omdat ze wisten hoe ik op seksueel gebied was, vonden ze mijn gedachten best logisch klinken."

"Dagenlang las ik alles wat ik kon vinden over aseksualiteit. Ook luisterde ik naar podcasts van mensen die aseksueel zijn. En ik praatte veel met vrienden, sowieso met de jongen die eerder al uit de kast was gekomen, maar ook met mensen die wél seksuele aantrekkingskracht ervaren. Voor mij was dat belangrijk, want in tegenstelling tot mij wisten zij hoe sex voelde. Kon ik dus wel zeggen dat ik geen seksuele aantrekking ervaarde als ik nog niet eens wist hoe dat was?"

"Door veel gesprekken met anderen te voeren, werd het voor mij steeds duidelijker. Ik begreep dat sex voor anderen heel leuk kon zijn, maar ik zag het mezelf niet doen. Het zomaar voor een keer proberen, zag ik ook niet zitten. Dat gaf voor mij denk ik ook de doorslag: ik wilde geen sex. Nu niet, en later ook niet.”

Relatie zonder sex

“Inmiddels kom ik open uit over mijn aseksualiteit. Als ik er met iemand van mijn leeftijd over praat, hoor ik vaak: ‘Ah, ik ken ook iemand die aseksueel is.’ Dat vind ik best opmerkelijk, want volgens een oud onderzoek naar aseksualiteit is slechts één procent van de bevolking aseksueel. Volgens mij zijn er veel meer mensen aseksueel. Er wordt alleen niet zoveel over gesproken."

"Of ik ook aromantisch ben (je voelt dan zelden tot nooit een romantische aantrekking, red.), weet ik nog niet. Het is een paar voorgekomen dat ik me bij iemand erg op mijn gemak voelde, maar of ik toen ook echt een romantische aantrekking voelde, vind ik lastig te zeggen. Misschien dat ik een romantische relatie zonder sex, maar wel met zoenen, alsnog zie zitten als ik heel erg verliefd op iemand ben, maar ook dat weet ik nog niet."

"Mocht het zover komen, dan sta ik er wellicht voor open. Het liefst dan wel met iemand die ook aseksueel is. Een romantische relatie met iemand die wel sex wil, sluit ik overigens niet uit. Ik zou een eventuele toekomstige partner niks willen onthouden, dus ik zou het dan niet erg vinden als hij buiten de deur sex heeft. Maar goed, dat zeg ik nu. Het kan net zo goed zijn dat ik daar tegen die tijd weer heel anders over denk.”

In de nieuwste Grazia lees je meer over aseksualiteit en doen ook Eva en Lou hun verhaal. Nu in de winkel

Tekst: Renée Brouwer | Beeld: privébeeld