Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

3 tips om geld te besparen op je boodschappen

Good to know!

Van sparen tot spenden en van beleggen tot slim bezuinigen: in onze geldrubriek lees je alles wat je wilt weten om aan je financiële fitheid te werken. Deze keer hebben we drie tips voor je in petto om te besparen op je boodschappen. Enne, in tijden dat alles duurder wordt, zijn die natuurlijk meer dan welkom!

Besparen op boodschappen

"Toen ik laatst eens naging hoeveel geld ik per maand uitgeef in de supermarkt, schrok ik me rot. Hoe kan ik op een makkelijke manier besparen op boodschappen?" luidt de geldvraag van deze keer. "Mijn allerbeste tip: kijk niet naar de prijs per verpakking, maar naar de prijs per liter, kilo of stuksprijs", zegt Minke van Kuijen, bespaarexpert en auteur van het boek Haal alles uit je geld. "Meestal staan die op het prijskaartje in de supermarkt vermeld. Als je inhoudsprijzen vergelijkt, zie je meteen of een voordeelverpakking écht voordeliger is dan een kleine, en of huismerken echt goedkoper zijn dan A-merken. Bij wasmiddel kun je beter letten op de prijs per wasbeurt, omdat dit in concentratie kan verschillen. Wasmiddel en vaatwastabletten zijn trouwens typisch producten waarop je veel kunt besparen door ze bij een (online) budgetdrogist te kopen. Daar zijn ze altijd in de aanbieding, vraag me niet hoe dat kan."

Ook met de volgende drie tips kun je besparen op je boodschappen:

1. Spaaracties

Handdoeken, messen, bewaarbakjes: je kunt er allemaal voor sparen bij supermarkten. Hierbij krijg je een spaarzegel bij besteding van bijvoorbeeld elke € 15. Goede aanbieding? Alleen als je het product toch al wilde kopen én als je geen extra boodschappen doet om sneller te sparen. Bij veel supermarkten kun je ook koopzegels kopen à 1 tot 10 cent. Per vol spaarboekje ontvang je een klein bedrag. Het rendement: 4 tot 6 procent.

2. Cashback

Via cashback-apps als Scoupy en Woolsocks kun je (een deel van) je aankoopbedrag terugkrijgen en producten gratis uitproberen. Doe je regelmatig boodschappen bij Lidl of Aldi, dan kun je ook de app Storewards gebruiken. Hierbij kun je kassabonnen inscannen, waarmee je punten spaart. Die kun je laten uitbetalen in cadeaubonnen. In veel apps van winkels kun je ook sparen voor kortingen en gratis producten.

3. Check je kassabon

Je kassabon even nalopen is altijd een goed idee, maar je kunt ’m ook uploaden op checkjebon.nl om te zien of je niet te veel hebt betaald. Hier zie je in één oogopslag wat jouw boodschappen kosten in bijna elke supermarkt. Nog slimmer: vul je boodschappenlijstje hier in voordat je naar de supermarkt gaat, zodat je weet waar je het goedkoopst uit bent.

In de nieuwste Grazia lees je nog meer tips om geld te besparen in de supermarkt van Minke. Nu in de winkel! 

Tekst: Kim van der Meulen | Beeld: Adobe Stock