Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit is waarom je niet met één been omhoog moet slapen

Aha!

Grote kans dat je het zelf ook doet: slapen met één been omhoog is voor veel mensen de favoriete slaaphouding. Toch blijkt het niet de beste positie te zijn om in te slapen, menen experts. Waarom het niet goed voor je is en hoe je ermee kunt stoppen? Wij praten je bij.

Slaapposities

We weten allemaal dat slaap belangrijk is. Je lichaam heeft elke nacht zo'n zes tot acht uur slaap nodig om weer op te laden. Maar niet alleen het aantal uren dat je per nacht slaapt is van belang, ook je slaaphouding speelt mee. Er zijn verschillende posities die je kunt aannemen in bed. Dit hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke voorkeuren. Of je nu op je zij ligt, op je rug of toch liever op je buik: it's up to you. Veel mensen vinden het de meest comfortabele positie om op hun buik te liggen met één been opgetrokken. Dit blijkt echter niet de beste keuze te zijn...

Eén been opgetrokken

Met één been omhoog in bed liggen is niet alleen fijn, veel mensen doen dit ook onbewust in hun slaap. Hoewel je er dus weinig aan kunt doen als jij ook vaak in deze houding ligt, is het niet heel goed voor je. Deze slaappositie kan namelijk op de lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid van je lichaam. Het heeft impact op je heupen, omdat er rek aan de voorkant staat. Bovendien komt er een hele hoge druk op je onderrug te staan, waardoor er rugklachten kunnen ontstaan. Aiii!

Andere positie aannemen

Slaap jij ook altijd met één been omhoog? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Alleen is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kun je immers een automatisme doorbreken? Het begint al zodra je je bed instapt. Neem meteen een andere positie aan dan je gewend bent. Ga dus lekker op je zij of op je rug liggen, met je benen langs elkaar. Ook kun je een kussen gebruiken zodat je niet op je buik kunt rollen. Lukt het écht niet om een andere slaaphouding aan te nemen? Leg dan een kussen onder je buik, zodat de druk van je heupen en rug verdwijnt.

Bron: Fem Fem | Beeld: Pexels