Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha: zo oud zijn vrouwen gemiddeld bij hun eerste zwangerschap

Het is waarschijnlijk niet wat je denkt.

Bij elke vrouw is een kinderwens anders. Waar de één ervan droomt om op haar twintigste voor het eerst zwanger te worden, moet de ander op haar dertigste nog steeds niet denken aan kinderen. Vrouwen krijgen daarom op allerlei verschillende leeftijden hun eerste kind, maar wat is de gemiddelde leeftijd eigenlijk?

Steeds later

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst zwanger raken, is misschien wel hoger dan je denkt. In de loop van de jaren is dit namelijk steeds later geworden. Ongeveer dertig jaar geleden was de gemiddelde leeftijd 27 jaar, tien jaar later was dit al 29 en anno 2023 blijkt dat vrouwen gemiddeld rond hun dertigste voor het eerst zwanger worden.

Verschillen per land

Hoe oud vrouwen gemiddeld zijn bij hun eerste zwangerschap, verschilt sterk per land. In Nederland zijn vrouwen gemiddeld ongeveer 30, maar in Afrikaanse landen ligt dat een stuk lager. Ook in Europa zijn er landen waar vrouwen gemiddeld vroeger zwanger worden. In Bulgarije bijvoorbeeld ligt de gemiddelde leeftijd bij een eerste zwangerschap bijvoorbeeld op 26 jaar.

Mannen

Waar Nederlandse vrouwen gemiddeld genomen dus 30 zijn wanneer ze hun eerste kindje mogen verwelkomen, ligt de leeftijd voor mannen een stukje hoger. Zij zijn gemiddeld 32,7 jaar wanneer ze hun eerste kindje krijgen.

Bron: Fem Fem | Beeld: Pexels