Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Wat is gepast om te dragen naar een begrafenis?

De dresscode hoeft niet altijd zwart te zijn.

We hebben het er liever niet over, maar vroeg of laat zal iedereen te maken krijgen met verlies. Een begrafenis is altijd verdrietig en hoewel mode natuurlijk niet de eerste zorg is, kan het kiezen van de juiste outfit je wel een rustig gevoel geven als je de uitvaart gaat bijwonen. We vertellen je daarom wat wel en niet gepast is om te dragen.

Zwarte kleding

Als je denkt aan kleding op een begrafenis, is zwart waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt. Niet zo gek, want bij de meeste uitvaarten wordt zwarte kleding gedragen. In veel culturen wordt de kleur geassocieerd met rouw en verdriet, en is het een uiting van respect en bescheidenheid wanneer je zwart draagt.

Dresscode

Toch kun je er niet zomaar vanuit gaan dat je all black naar een begrafenis kan komen. In sommige gevallen hebben de overledene of de nabestaanden juist een andere wens. Meestal wordt dat dan duidelijk vermeld op de rouwkaart. Bij sommige uitvaarten wordt aan gasten bijvoorbeeld juist gevraagd om vrolijke kleding te dragen, om het (beëindigde) leven van de overleden persoon te vieren.

Het is dus verstandig om goed te kijken of er een dresscode vermeld staat op de rouwkaart of uitnodiging. Is dit niet het geval, dan kun je ervan uitgaan dat ingetogen kleuren als zwart, grijs, donkerblauw of donkerbruin gewenst zijn. Kies iets waarin je je comfortabel voelt, maar wat ook netjes oogt: denk bijvoorbeeld aan een broekpak, een midi-jurk of -rok of een nette pantalon met een getailleerd jasje. Kijk daarnaast naar de weersverwachting op de dag van de begrafenis. Eventueel kan het nodig zijn om je schoenen, jas en eventueel accessoires daarop aan te passen.

Items die je wil vermijden

Iedere begrafenis is anders en de wensen wat betreft kleding is ook niet altijd hetzelfde. Toch zijn er in de regel een aantal fashion items die je bij een uitvaart het beste kunt vermijden. Zo kun je een gescheurde spijkerbroek, kleding met (ongepaste) slogans en sportkleding of overdreven sexy kleding het beste thuis laten.

Bron: Grazia Daily | Beeld: Adobe Stock

Fashion
  • burial, people and mourning concept - sad woman with red rose at funeral in church