Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha! Hierom kun je beter geen parfum dragen in de zon

Er kunnen vier verschillende soorten irritaties ontstaan.

We zijn dol op parfum en sprayen het hele jaar door met onze favoriete geuren, zo ook in de zomer. Een lekker luchtje kan dan ook niet ontbreken in de koffer naar een zonbestemming. Maar wist je dat het eigenlijk helemaal niet zo'n goed idee is om parfum te dragen in de zon? Wij leggen uit waarom.

Oppassen met parfum

Niks is fijner dan het zonnetje dat lekker schijnt. De zon heeft bovendien een positief effect op onze mood en zorgt voor de nodige vitamine D. Maar helaas heeft het niet alleen maar voordelen. Je moet namelijk goed oppassen met de producten die je gebruik als je de zon ingaat. Parfum kan er namelijk voor zorgen dat je vatbaarder wordt. En dan hebben we het niet alleen over het lekkere luchtje dat je uit een flacon sprayt. Nee, parfum zit ook in heel veel crèmes, foundation en heel veel andere producten. Waarom je parfum beter kunt vermijden als je in de zon gaat? Het kan zorgen voor bepaalde irritatie of allergische reactie, wat in combinatie met zonlicht extra versterkt wordt. Zo kun je last krijgen van vlekken of huidverkleuring. Zo'n reactie is echter niet altijd direct zichtbaar, maar kan ook op de lange termijn ontstaan.

Verschillende irritaties

Er zijn vier verschillende vormen van irritatie die je kunt krijgen wanneer je huid reageert op parfum in de zon:

  1. Irritatie: hierbij beschadigt de stof de huid direct.
  2. Allergische reactie: hierbij reageert het afweersysteem overgevoelig op een bepaalde stof.
  3. Fotoxische reactie: hierbij wordt de huid beschadigt doordat het stofje op de huid met zonlicht reageert.
  4. Zonneallergie: hierbij reageert de huid heftig op normale blootstelling aan de zon, deze allergie staat los van de producten die je gebruikt.

De oplossing

Good to know wat parfum in combinatie met de zon kan doen. Maarre, we willen ook graag weten wat we kunnen doen als het al te laat is en we last hebben van irritaties. Spray je parfum bijvoorbeeld op je kleding, in plaats van rechtstreeks op de huid. Ook kun je vaseline op de huid smeren en daar parfum op aanbrengen. Bovendien blijft de geur daardoor veel langer hangen – win, win!

Bron: Ze.nl | Beeld: Adobe Stock