3x tips voor een veilig autovakantie met je kinderen

Zo ga je veilig op reis!

samenwerking

Als je voor het eerst op autovakantie gaat met het hele gezin, dan is er van alles waar je aan moet denken. Lange autoritten kunnen voor jou en de kinderen een flinke uitdaging zijn. Hoe houd je het comfortabel, veilig en leuk? Drie tips voor een soepele autovakantie met je kinderen: van het juiste autostoeltje en dito autoverzekering tot vermaak en voldoende stops om het stil te houden op de achterbank! 

1. Veiligheid staat voorop

Naarmate je kind groeit, is het belangrijk om goed in de gaten te houden welke autostoel op dat moment bij je kind past. Dat hangt af van de lengte of het gewicht van je kind. Tegenwoordig, met de nieuwe i-Size kinderzitjes, wordt niet meer gekeken naar gewichtsklasse maar naar de lengte van je kind. Babystoeltjes zijn voor baby’s tot ongeveer 1 jaar, tot 75-85 cm en 13 kg. Peuterstoeltjes van 9 maanden tot 4 jaar, tussen 60 en 105 cm en 8-18 kg. Kinderstoelen van 3 tot 12 jaar, tussen 100 tot 135 cm en 15-36 kg.  

Ook is het goed om bij een autoverzekering afsluiten na te denken over de dekking. Wist je dat bij sommige autoverzekeringen de autostoeltjes zijn meeverzekerd bij een WA+ en All Risk verzekering? De inzittendenverzekering dekt onder andere schade aan spullen en medische zorg in het geval van een ongeluk. Zo zijn jijzelf en de kinderen die je in jouw auto vervoert verzekerd. 

Tip: zet je kleine kind niet te vroeg in een naar voren gericht autostoeltje. Het is veiliger wanneer je kind met de rug naar de rijrichting zit: bij een eventuele frontale botsing, wordt diens hoofd en nek minder belast. Houd je kind zo lang mogelijk in de laagste categorie, dat is altijd het veiligst. Pas wanneer de oren van je kind boven de rugsteun van het zitje uitsteken, is het tijd om de autostoel te upgraden.  

2. Regel spelletjes, snacks en voldoende stops

Een zak met speelgoed, samen spelletjes zoals ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’, ‘ik ga op reis en ik neem mee’, ‘wie ben ik’ spelen, maar ook een gouden oude tablet is natuurlijk altijd een goed idee. Zorg voor voldoende te eten en drinken, er mag heus wat gesmikkeld worden. En neem om de twee uur een pauze. Zo voorkom je dat baby’s die nog in een draagbare autostoel zitten hun rug overbelasten. Ook geef je grotere kinderen de kans om zich even uit te leven en hun energie kwijt te raken op de parking. En voor het hele gezin is de benen strekken en voldoende plaspauzes natuurlijk geen overbodige luxe.

3. Pro-tip: rijd in de nacht!

Je komt zelf waarschijnlijk best brak aan na een nachtelijke rit, maar niets dat een tukje op bestemming niet kan oplossen. De voordelen zijn ruim aanwezig: je kinderen kunnen onderweg goed slapen en komen beter uitgerust aan, het is een stuk minder warm in de auto én rustiger op de weg.  

Tenslotte: relax! Geef je over aan de gedachte dat alles tóch anders loopt dan gepland. En vind daar samen de lol in. Geniet van het avontuur en heb een heerlijke vakantie! 

Beeld: Pexels (Andrea Piacquadio)

Laatste nieuws