Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Tandenpoetsen met waterstofperoxide, is dat een goed idee? 

Good to know!

In het streven naar een stralend wit gebit wordt naar alle mogelijke middelen gegrepen. Zo blijkt er ook vraag te zijn naar tandpasta met peroxide. Waterstofperoxide kan je tanden inderdaad stukken witter maken. Maar het is niet voor niets dat landen als Japan en Brazilië tandpasta met peroxide al hebben verboden. Ook andere instanties maken zich zorgen over de aanwezigheid van peroxide in tandpasta, zoals de Europese Commissie, de Amerikaanse Dental Association en de WHO. 

De bijwerkingen van waterstofperoxide 

Het vermogen van peroxide om je tanden witter te maken heeft namelijk ook een keerzijde. Het is een sterk bijtende stof, die zeker niet onbeperkt gebruikt kan worden. En zelfs bij verantwoord gebruik kan het gevoelige en pijnlijke tanden veroorzaken, het tandglazuur en het tandvlees aantasten en maagproblemen veroorzaken. 

Al in 2012 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) in navolging van de Europese regelgeving het toegestane percentage waterstofperoxide in tandenbleek-gel sterk beperkt. De bleekgel die de tandarts gebruikt mag maximaal 6% waterstofperoxide bevatten en bleekgel voor thuis en in beauty-salons nog maar 0,1%. Dit laatste percentage is overigens te laag om ook maar enig effect te hebben. 

De zorgen betreffen dan ook vooral tandpasta met hogere percentages, die je online kunt bestellen. Overigens moet waterstofperoxide om de tanden te bleken geruime tijd op het tandglazuur inwerken. Je kunt je dus afvragen in hoeverre tandpasta met waterstofperoxide effectief is in de twee minuten dat je je tanden poetst. Gebruik je zulke tandpasta als bleekgel, dus in een bitje of “lepel” om het langer in te laten werken, dan loop je wel een aanzienlijk risico op bovengenoemde bijwerkingen. 

Gezien de bijwerkingen van waterstofperoxide vinden wij het zeker geen goed idee om daar je tanden mee te poetsen. 

PAP en HAP als alternatief voor waterstofperoxide 

Gelukkig hoef je helemaal geen keuze te maken tussen gele of gevoelige tanden. Er is namelijk een uitstekend alternatief voor waterstofperoxide. Phthalimido peroxy caproic acid, afgekort PAP, is net als waterstofperoxide een bleekmiddel dat organische kleurstof-moleculen kan bleken. Het is even effectief, maar veel milder dan waterstofperoxide.  

In de zeer effectieve thuis-bleekmethode JuliBrite Whitening Kit is dit milde en veilige bleekmiddel gecombineerd met Hydroxy apatiet (HAP). HAP is een mineraal dat het grootste deel uitmaakt van onze botten, tanden en kiezen. Het wordt dan ook met succes gebruikt om tandglazuur te herstellen, als een natuurlijk en lichaamseigen alternatief voor fluoride. 

In de JuliBrite Whitening Kit werken PAP en HAP samen om je tanden op een veilige manier witter te maken. HAP verlaagt de zuurgraad in de mond, waardoor PAP beter en sneller door kan dringen in het tandglazuur. Daarnaast zorgt de glazuur-herstellende werking van HAP voor gladder en glanzender tandglazuur. Dat benadrukt de stralende witheid van je gebit nog eens extra.  Door het remineraliseren van je tandglazuur worden tanderosie en cariës (gaatjes) voorkomen. 

Voordelen

Afgezien van het ontbreken van de nare bijwerkingen van waterstofperoxide heeft de JuliBrite Whitening Kit vele voordelen: 

  • Maximale bleekkracht. Met deze thuisbleek-methode kun je tanden tijdens de eerste kuur van 10 dagen al bijna 6 tinten witter maken. Dat doet niet onder voor een bleek-behandeling bij de tandarts en is ook nog eens een stuk goedkoper. 
  • Veilig zonder bijwerkingen. Het milde bleekmiddel PAP heeft geen nare bijwerkingen zoals peroxide. Door de toevoeging van het lichaamseigen mineraal HAP wordt het tandglazuur tijdens het bleken zelfs hersteld. Je tanden worden niet alleen sterker, maar ook gladder wat het bleek-effect optisch versterkt. 
  • Egale bleking. De JuliBrite Whitening Kit werkt met behulp van een tray. Je tanden worden geheel omgeven door de bleekgel, zodat zij ook egaal worden gebleekt en geremineraliseerd. 
  • Gebruiksgemak. De Whitening Kit bevat alle benodigdheden voor een bleekkuur van 10 dagen. De gel zit verpakt in tweecomponenten-spuiten van 6 ml, waarmee je de werkzame stoffen PAP en HAP in de juiste verhouding in de trays spuit. Een dagelijkse sessie duurt nog geen kwartier. 
  • Duidelijke instructie. Je kunt je goed voorbereiden door duidelijke instructies in een PDF-document en een YouTube video. 
  • Controleerbaar resultaat. In de Whitening Kit zit ook een kleurstalen-kaart. Hiermee vergelijk je de kleur van je tanden vooraf. Na afloop van de kuur kun je controleren hoeveel tinten je gebit witter is geworden. En na verloop van tijd kun je kijken of je weer een kuur kan gebruiken. 
  • Veilig en voordelig herhalen. Je tanden bleken is geen eenmalige actie omdat je gebit op den duur door eten en drinken weer zal gaan verkleuren. De JuliBrite kuur kun je zonder problemen herhalen. Hierdoor kunnen je tanden uiteindelijk tot 10 tinten witter worden. Ondertussen worden ze niet zwakker of gevoelig, maar juist sterker en gladder. Voor een herhaal-kuur hoef je niet opnieuw de volledige Kit aan te schaffen, maar koop je alleen de navulling met tweecomponenten-spuiten. 

En het tanden poetsen dan? 

Met de JuliBrite Whitening Kit heb je in no time witte tanden. Je tanden hoef je dan niet meer te poetsen met dubieuze, al dan niet verboden tandpasta met waterstofperoxide. Waarmee dan wel? 

RyttPro Toothpaste Magic Mint is een effectieve tandpasta, die op een mondvriendelijke manier je gebit reinigt en je tandvlees verzorgt. Met mondvriendelijk bedoelen we dat deze tandpasta het zo belangrijke evenwicht van de mondflora ondersteunt. 

De krachtige formule OZ-3X, een combinatie van gestabiliseerde chlorine dioxide en zink, verwijdert tandplak effectief en bestrijdt de schadelijke bacteriën. RyttPro tandpasta bevat geen schadelijke chemicaliën als parabenen, ftalaten, sulfaten of onnodige kleurstoffen en schuimt door middel van een mild schuimmiddel op basis van kokosnoot. Het bevat gehydrateerde silicium en fluoride om je gebit te beschermen tegen cariës (gaatjes) en heeft een zachte mint-citroensmaak, die je adem verfrist. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner. 

Beeld: Pexels