Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Verander je lifestyle door vaker te lezen en bespaar energie 

Tijd om een boek van de plank te pakken!

Dankzij het grote aanbod aan streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime Video en Disney+, brengen veel mensen hun vrije tijd door met het bingewatchen van hun favoriete tv-shows en films. Hoewel het wegkijken van een Netflix-show relaxing kan zijn, kan het ook een aanzienlijke hoeveelheid energie verbruiken. Wat nou als er een alternatief is dat niet alleen energiebesparend is, maar ook vele andere voordelen biedt?  

Pak een boek op en begin te lezen 

Lezen is een activiteit die door velen geliefd is. Maar hoe vaak lezen we met z’n allen tegenwoordig? Op het strand of in de trein nemen we graag een boek mee. Naast het vergroten van je kennis en woordenschat, biedt lezen ook ontspanning, vermindering van stress en een gevoel van ontsnapping aan de dagelijkse sleur. Maar laten we eens kijken naar hoe lezen kan bijdragen aan energiebesparing en het veranderen van je lifestyle. 

Ten eerste, lezen vrijwel geen elektronische apparaten zoals tv's, laptops of tablets die continu stroom verbruiken. In plaats daarvan heb je alleen een boek, tijdschrift of e-reader nodig, die veel minder energie vereisen dan een elektronisch apparaat dat constant verbonden is met het internet en streamingdiensten. 

Hoewel het lezen van een fysiek boek nog steeds licht vereist, zal het energieverbruik over het algemeen lager zijn dan het streamen van content op een televisie of computer. Het is echter belangrijk op te merken dat dit afhangt van het soort licht dat wordt gebruikt (bijvoorbeeld led-lampen verbruiken minder energie dan gloeilampen) en de duur van het lezen.  

E-readers gebruiken ook energie, maar meestal veel minder dan grotere apparaten zoals tv's of computers. Door te kiezen voor lezen in plaats van Netflixen, verlaag je dus je energieverbruik en draag je bij aan een duurzamere toekomst. 

Kies voor uitdagend of juist kalmerend 

Daarnaast is lezen een activiteit die je kunt aanpassen aan je eigen tempo en voorkeur. In tegenstelling tot streamingdiensten, waarbij je vaak hele seizoenen achter elkaar kijkt, kun je met lezen je tijd beter beheren.  

Je kunt een boek lezen wanneer je maar wilt, en als je een drukke dag hebt, kun je gewoon een paar pagina's lezen in plaats van urenlang vastgeplakt te zitten aan een scherm. Hierdoor kun je de energie efficiënter gebruiken en bewuster omgaan met je vrije tijd. 

Bovendien biedt lezen een breed scala aan genres en onderwerpen, waardoor je je horizon kan verbreden en nieuwe interesses kunt ontdekken. Of je nu kiest voor een meeslepende roman, een informatief non-fictieboek of een inspirerend zelfhulpboek, lezen geeft je de mogelijkheid om te leren, te groeien en jezelf te ontwikkelen. Het stimuleert je verbeeldingskracht en creativiteit op een andere manier dan passief naar een scherm te staren. 

Pak deze nieuwe hobby op samen met je vrienden 

Lezen kan ook een sociale activiteit zijn. Je kunt samen met je vrienden een boekenclub starten of lid worden van een boekenclub, waar je samen met andere lezers boeken kunt bespreken en aanbevelingen kunt delen. Dit creëert een gevoel van gemeenschap en verbondenheid, en biedt de mogelijkheid om je gedachten en ideeën uit te wisselen met gelijkgestemde mensen. 

Ten slotte, door te lezen in plaats van te Netflixen, geef je jezelf de kans om even los te komen van de digitale wereld en echt te ontspannen. 

Beeld: Unsplash