Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

9 vriendschapsregels om te onthouden voor de beste vriendschappen

Zo krijg jij een ijzersterke band met jouw bestie!

Werk, sporten, je partner. Iedereen heeft het er maar druk-druk-druk mee. Maar hoe zit het eigenlijk met je vrienden? Die verwaarlozen we vaak, terwijl ze juist zo belangrijk zijn. En dat is doodzonde. Journalist Raounak Khaddari tipt daarom negen vriendschapsregels die je helpen.

1. Vrienden kies jezelf

We kennen drie liefdesvormen: ouderliefde, partnerliefde en vriendschapsliefde. Daarvan is de liefde voor vrienden het meest ondergewaardeerd, terwijl dit de enige vorm is die honderd procent je eigen keuze is, stelt Raounak Khaddari.

2. Besef hoe belangrijk vrienden voor je zijn (en investeer hier dus in)

Vrienden zijn onmisbaar voor je fysieke en mentale gezondheid, blijkt onder andere uit onderzoek van de Brigham Young University die hiervoor verschillende onderzoeken door de jaren heen vergeleek. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat als je geen vrienden hebt en dus chronisch eenzaam bent, dit hetzelfde negatieve effect heeft op jouw gezondheid als het roken van vijftien sigaretten per dag.

3. Vrienden heb je voor het leven of voor even

Sommige vriendschappen zijn voor het leven, anderen voor even. “Zo heb je een vriendschap gebaseerd op plezier, zoals feestvrienden. Vrienden als buren en collega’s zijn je nuttige vrienden. Vaak als het nut wegvalt, bijvoorbeeld door verhuizing, vallen deze vriendschappen ook weg. In ware vriendschap zit alles”, legt Khaddari uit.

4. Zorg voor heldere vriendschapsverwachtingen

Een goede, duurzame vriendschapsrelatie voldoet aan absolute vrijheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Ook belangrijk: ware vrienden investeren op de lange termijn in elkaar in de vorm van tijd en energie. Khaddari: “Daarbij is het goed om jouw verwachting van de vriendschap helder te hebben."

5. Wees zelf ook een goede vriend

Besef wat er voor nodig is om zelf een goede vriend te zijn. Het allerbelangrijkste daarbij is dat je doet wat je zegt. Dus vind jij het belangrijk om anderen te helpen? Dan doe je dat, ook als er niemand bij is, tipt de vriendschapsexpert.

6. Vrienden blijven in drukke tijden

Volgens Khaddari zijn daar drie dingen voor nodig: onderhoud, tradities inbouwen en één-op-één contact.

7. Bespreek elkaars wensen

Dankzij al deze kennis gaat Khaddari zelf ook anders met haar vrienden om: ze neemt ze niet meer voor lief, stuurt tussendoor ook weleens een bericht om te laten weten dat ze zo dankbaar is voor de vriendschap. En vraagt naar hun wensen met bijzondere gesprekken als resultaat.

8. Soms moet je elkaar laten gaan...

Als je andere vriendschapsverwachtingen hebt en niet tot een compromis kunt komen of als er negatieve energie is die niet weggaat, dan zit er wellicht niks anders op dan de vriendschap te verbreken.

9. Ook om vrienden kun je liefdesverdriet hebben

Kijk tot slot als het eenmaal over is niet raar op als je hier verdriet om hebt. Khaddari wist niet dat vriendschapsverdriet bestaat en dacht: wees niet zo’n pussy, kom op! Terwijl vrienden heel belangrijk zijn, dus als die vriendschap stopt, mag je daar ook om rouwen. “Accepteer dit verdriet, dat moet slijten

Het volledige artikel over vriendschappen vind je in de nieuwste Grazia, nu in de winkel! 

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: Emily in Paris (Netflix)