Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Anna Dello Russo: 'Als kleding je goed laat voelen, is elke dag een feestje'

Anna Dello Russo is een van de grootste stijliconen du moment en alles wat ze draagt, belandt op onze wishlist. Dat geldt ook voor de capsule-collectie die ze lanceerde met 7 For All Mankind.

Een throwback naar de jaren 70, maar wel met een hedendaagse twist. Cut-outs en Swarovski-kristallen. De eerste samenwerking van Anna Dello Russo en het in 2000 opgerichte denimmerk 7 For All Mankind is het toppunt van denim glam. Wij spraken de modejournalist over deze samenwerking.

Wat maakte het creëren van deze capsulecollectie zo bijzonder?

“Een capsulecollectie samenstellen is altijd een uitdaging. Maar ik doe het graag omdat het mijn ogen scherp en mijn geest jong houdt. Ik heb zoveel gedaan qua editorial, styling, journalistiek en dit is geweldig om te doen omdat ik mijzelf zo op een andere manier train. Het creatieve proces hiernaartoe houdt mij scherp. Ik ben best gespannen over hoe de collectie ontvangen wordt, omdat-ie echt helemaal eigen is. De collectie is modern, inspirerend en functioneel.”

Waarom zijn juist de seventies zo inspirerend voor je?

“Ik ben totaal niet nostalgisch, maar denim is er altijd. En dat maakt het zo leuk. Denim anno 2023 ziet er weer heel anders uit, maar deze lichte kleur blauw deed me specifiek denken aan de jaren 70. Ik laat mij vooral inspireren door muziek, boeken en streetstyle en met de collectie wil ik ook de jongere generatie aanspreken. De kledingstukken hebben allemaal een twist waar je vrolijk van wordt. Het concept is een paradox: minimalistisch en maximalistisch komen samen. Ik hou van die tegenpolen en excessen.”

De druk van fashion op het klimaat en body positivity worden steeds vaker aangestipt. Hoe zie jij positie van de modewereld op dit moment?

“Je kunt niet meer losgekoppeld worden van de samenleving. Het mooiste aan deze samenwerking is dat het echt een uiting van één sterk idee is geworden: de combinatie van denim en diamonds. En doordat je op één ding focust is het tenminste iets meer sustainable. Tegenwoordig zijn we nog meer bewust van onze lichamen dan ooit tevoren. In de collectie vind je onder andere een cropped denim jacket, bodycon jurk en op de jaren 70 geïnspireerde jumpsuit. Maar ook een flatterend overhemd, de befaamde klassieke denim shorts en de perfecte witte tanktop. Deze collectie kan echt elk lijf definiëren, welke vorm of maat je ook hebt. Het is aan jou om je body en relatie met je lijf zichtbaar te maken of juist niet.”

'Speel met mode. Durf te experimenteren'

Wat is jouw favoriete item uit de collectie?

“Mijn favoriete item is de jeans, die is enorm multifunctioneel. Draag hem overdag met sneakers en een wit T-shirt en je hebt een coole, sporty look. Of wissel de sneakers in voor hoge hakken, dan geef je je look een coole night glam touch.”

Het gezicht van de campagne is Stella Maxwell, één van Victoria’s Secret Angels, waarom?

“Ik heb veel met Stella samengewerkt en ze behoort sinds de afgelopen jaren tot mijn fashion familie. Stella is open minded en dat maakt het ook als stylist en creatief directeur van deze campagne fijn om met haar samen te werken.”

Hoe zou jij deze collectie stylen qua accessoires?

“Het leuke aan deze collectie is dat je geen accessoires nodig hebt. Dit komt doordat we met zorg Swarovski-kristallen hebben uitgekozen en die in de kleding hebben verwerkt. Zo maak je met zo min mogelijk moeite een groot fashion statement, ik ben er dol op! Je kunt er zo goed uitzien tegen een schappelijke prijs. Het was voor bij belangrijk dat de collectie betaalbaar is, zodat de kleding toegankelijk is voor iedereen.”

Heb je nog tips voor het aankomende festivalseizoen qua looks?

“Speel met mode. Durf te experimenteren. Word niet lui en geniet van mode. Wees kinderlijk enthousiast en stel jezelf altijd de vraag: word ik er blij van en zit het lekker? Met die regels in je achterhoofd kan het uitzoeken van een festival-outfit niet fout gaan.”

Moet je je elke dag kleden alsof het leven een feestje is?

“Het enige dat ik belangrijk vind is dat kleding je goed moet laten voelen. Als dat lukt is elke dag een feestje.”

Tekst: Annelies Pijper | Beeld: 7 For All Mankind