Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Welke dameskleding voor welk figuur? Verschillende lichaamstypes uitgelegd

Handig om te weten!

Je ideale outfit vinden is niet altijd makkelijk. Verschillen in lichaamsfiguren spelen hier een grote rol bij. Deze gids legt je uit wat voor kleding het beste bij jouw persoonlijke lichaamstype past. Zo vind je sneller de perfecte pasvorm voor iedere gewenste gelegenheid. Van het begrijpen van de verschillende lichaamsvormen tot het kiezen van de juiste kleuren, patronen en accessoires, dit artikel gaat je ongetwijfeld verder helpen.

Tip: Bekijk eens de sweaters van 10DAYS. 10DAYS staat bekend om haar tijdloze ontwerpen en fijne pasvormen voor iedere maat.  

Ken jij je lichaamsvorm?

Helaas hebben we weinig te zeggen over hoe we er uit komen te zien. Het meeste is genetisch bepaald of heb je weinig controle over. Gelukkig is er voor iedere lichaamstype meer dan genoeg mooie kleding om je er fantastisch uit te laten zien. Allereerst moet je jouw lichaamsvorm begrijpen. Dit is de basis van kleding om je figuur te flatteren. Hier zijn de vijf veelvoorkomende lichaamsvormen en de bijbehorende kenmerken:  

Rechthoek: Schouders, buste en heupen zijn relatief gelijk in breedte, met een minder gedefinieerde taille.  

Zandloper: Buste en heupen zijn ongeveer even breed, met een aanzienlijk smallere taille. Driehoek (Peer): Heupen zijn breder dan de buste en schouders.  

Omgekeerde driehoek: schouders en buste zijn breder dan de heupen. Ovaal (Appel): Schouders en heupen zijn smaller dan de taille.  

Hoe bepaal je jouw lichaamsvorm het meest nauwkeurig?  

Om jouw lichaamsvorm zo goed mogelijk te bepalen, meet je jouw borsten, taille en heupen en vergelijk je deze uitkomsten met de bovenstaande beschrijvingen.  

Rechthoekige lichaamsvorm  

Als je een rechthoekige lichaamsvorm hebt, is het je doel om de illusie van rondingen en een meer gedefinieerde taille te creëren. Hier zijn een paar tips:  

 1. Kies kleding die volume geeft aan de buste en heupen, zoals topjes met ruches en A-lijn rokken. 
 2. Gebruik riemen om de taille te accentueren en een zandloper silhouet te creëren.
 3. Kies voor tops met V-hals of ronde hals om het bovenlichaam langer te maken. 4. Benadruk je benen met slim-fit broeken, rokken en jurken. 

Zandloper lichaamsvorm  

Voor mensen met een zandlopervorm moet de nadruk liggen op het accentueren van de natuurlijke rondingen en het behouden van de balans tussen de buste en de heupen. Houd deze tips in gedachten:  

 1. Draag op maat gemaakte kleding die de contouren van uw lichaam volgt. 2. Vermijd hoekige, vormeloze kleding die je rondingen verbergt. 
 2. Kies voor wikkeljurken en tops die de taille benadrukken. 
 3. Combineer broekjes met hoge taille met aansluitende tops om de taille te accentueren. 

Driehoekige lichaamsvorm  

Met een driehoekige lichaamsvorm is het je doel om de verhoudingen tussen je heupen en bovenlichaam in evenwicht te brengen. Volg deze richtlijnen voor de beste uitstraling:  

 1. Kies tops met gedurfde patronen, kleuren of versieringen om de aandacht op het bovenlichaam te vestigen. 
 2. Kies voor wijde broeken of A-lijn rokken om een evenwichtiger silhouet te creëren. 3. Draag jassen en blazers die op de heup vallen om de taille te accentueren. 4. Zoek naar topjes met blote schouders of boothals om het uiterlijk van de schouders te verbreden. 

Omgekeerde driehoek lichaamsvorm  

Bij een omgekeerde driehoek lichaamsvorm is het doel om balans te creëren door het onderlichaam te benadrukken. Hier is hoe je dat doet:  

 1. Kies tops zoals bijvoorbeeld t-shirts in lichtere kleuren en eenvoudige ontwerpen en combineer ze met donkere broeken met patronen. 
 2. Draag wijd uitlopende broeken of broeken met wijde pijpen en wijde rokken om de heupen volume te geven. 
 3. Kies langere jassen en vesten die tot voorbij de heupen reiken. 
 4. Kies voor tops met V-hals of ronde hals om het bovenlichaam langer te maken.

Ovale lichaamsvorm  

Als je een ovale lichaamsvorm hebt, is het doel om een meer gedefinieerde taille te creëren en je verhoudingen in evenwicht te brengen. Houd deze tips in gedachten:  

 1. Kies kleding met verticale lijnen of patronen om de romp te verlengen. 2. Kies voor rijk getailleerde jurken en tops om de illusie van een smallere taille te creëren. 
 2. Draag gestructureerde jassen en blazers die nauw aansluiten bij de taille voor een getailleerde look. 
 3. Zoek naar broeken en rokken met een platte voorkant en minimale details om te voorkomen dat de taille dikker wordt. 

Accessoires kiezen voor jouw lichaamstype

Accessoires kunnen een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van je outfit en het aanvullen van je lichaamsvorm. Hier zijn enkele algemene tips:  

Rechthoek: Kies statement kettingen of opvallende oorbellen om de aandacht op het bovenlichaam te vestigen.  

Zandloper: Kies voor riemen om de taille te benadrukken en het evenwicht tussen de buste en de heupen te behouden.  

Driehoek: Draag opvallende sjaals of statement kettingen om de aandacht op het bovenlichaam te vestigen.  

Omgekeerde driehoek: kies lange kettingen of gelaagde kettingen om verticale lijnen te creëren en de romp te verlengen.  

Ovaal: Kies voor lange, hangende kettingen om een verticale lijn te creëren en de aandacht weg te trekken van de taille.  

Kleur- en patroon tips voor het kopen van kleding

Door kleur en patronen strategisch te gebruiken in je outfit, kan je ervoor zorgen dat jouw kleding een flatterend silhouet geeft.  

Houd deze simpele maar effectieve richtlijnen in gedachten bij het kopen van kleding:  

 1. Donkere kleuren kunnen een afslankend effect creëren, terwijl lichtere kleuren volume kunnen toevoegen. 
 2. Verticale lijnen en patronen kunnen het lichaam verlengen, terwijl horizontale lijnen het breder kunnen laten lijken.
 3. Grote patronen kunnen een gebied groter doen lijken, terwijl kleine patronen een minimaliserend effect kunnen hebben. 

Het kennen van jouw lichaamsvorm is de basis van een goed uitgekozen kledingkast

Door jouw lichaamsvorm te begrijpen en deze bovenstaande tips toe te passen, ben je goed op weg om je te kleden naar jouw lichaamstype en een garderobe te creëren waarin je jezelf zelfverzekerd en stijlvol voelt. Veel winkelplezier! 

Beeld: 10Dayslifestyle