Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha! Dit gebeurt er met je lippen als je veel lippenbalsem gebruikt

Aha!

Woman applying lip balm looking in mirror

In de winter dealen we met statisch haar, droge lippen en vaak ook nog eens een droge huid. The worst. Gelukkig is er voor die droge lippen een ideale oplossinng: lippenbalsem. Maar wist je dat het té vaak aanbrengen van lippenbalsem niet goed is voor je lippen? Het kan namelijk juist averechts werken.

Lippenbalsem

Droge, ruwe lippen zijn erg vervelend en kunnen zelfs pijn doen. Het is niet gek dat we massaal naar de lippenbalsem grijpen als we de velletjes voelen opkomen. De huid van je lippen is een ander soort huid dan dat van de rest van je gezicht. De lippen drogen sneller uit en lippenbalsem kan je helpen om de huid te kalmeren. Maar als je veel lippenbalsem gebruikt, zul je merken dat je lippen ook steeds meer nodig hebben voor het gewenste resultaat.

Verslaving

Volgens experts kan er hierdoor afhankelijkheid en dus verslaving aan lippenbalsem ontstaan. Ook kan het overmatig aanbrengen van lippenbalsem leiden tot geestelijke verslaving. “Het aanbrengen van lippenbalsem verzacht je lippen, voelt goed aan en kan heel geruststellend zijn. Dat kan leiden tot een onbewuste gewoonte die helpt bij stress of angst, zoals je haar ronddraaien of op je nagels bijten”, legt Dermatoloog Melissa Piliang van de Cleveland Clinic uit aan Margriet. 

Drogere lippen

Daarnaast zijn niet alle lippenbalsems die te koop zijn, ook daadwerkelijk goed voor je lippen. In sommige producten zitten namelijk ingrediënten zoals parfum en kunstmatige smaakjes die je lippen alleen nog maar meer uitdrogen. Zorg er daarom dus voor dat de lippenbalsem die je koopt hydraterende ingrediënten bevat zoals minerale olie, vaseline of sheaboter.

Bron: Margriet, Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Beauty
  • Smiling and beautiful young woman in living room applying lip balm moisturizer while looking at mirror at home