Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

7 tips om geld te besparen nu alles duurder wordt

Aha!

In een tijd waarin alles duurder wordt, maar de salarissen niet op een evenredige manier stijgen, wil je nog wel eens krap komen te zitten. Om toch zo nu en dan iets leuks te kunnen doen, halen we een aantal handige besparingstips tevoorschijn. Sommige zijn wat meer out of the box dan andere, maar in ieder geval het overwegen waard.

Verzekeringspakket

We leven in de 21e eeuw, dus van alles is te vergelijken op internet als het om de (vaste) kosten gaat. Werp een kritische blik op je verzekeringspakket: kunnen sommige dingen niet goedkoper? Voor het vergelijken van bijvoorbeeld je uitvaartverzekering bestaat de slimme website Uitvaartverzekeringvergelijken.com. Als je naast je uitvaartverzekering al je verzekeringen op deze manier aanpakt, scheelt dat tientallen, misschien zelfs honderden euro's per jaar. Wie weet is het bedrag toereikend voor een weekendje weg.

Een alternatief voor de eigen auto

In hoeverre heb je in Nederland een eigen auto nodig? Goedbeschouwd is elke uithoek in het land prima bereikbaar met de fiets of het openbaar vervoer. Tel bij elkaar op wat de auto kost per jaar: onderhoud en benzine, en de papierwinkel met wegenbelasting, verzekering en het bedrag dat je er wellicht nog voor moet afbetalen. Leg dat naast de kosten van een deugdelijke fiets terwijl je je afvraagt wanneer die auto daadwerkelijk onmisbaar is en je komt tot de conclusie dat alternatieven goedkoper zijn: leasen kan ook nog, net als gebruikmaken van car sharing. En voor een autovakantie huur of leen je gewoon een auto.

Geen vlieg- maar een campervakantie

Met een gehuurde camper - doe dit betaalbaar bij particulieren op Goboony of Camptoo - heb je vakantiehuis en vervoer in één. Dat scheelt vliegtickets, autohuur en overnachtingskosten, terwijl je onderweg veel meer ziet. De lekkernijen staan in je eigen koelkast en je komt op de meest verrassende plekken. Bedenk dat Europa een schitterend werelddeel is, waar je nog van alles moet ontdekken. Wie de mogelijkheden van een goedkopere vakantie bekijkt, ziet vroeg of laat in dat die all in vliegvakantie naar Dubai allerminst zaligmakend is.

Omfietsen en folders checken voor goedkopere boodschappen

Dan de boodschappen. Veel mensen zeggen: "Ik haat winkelen", maar wat is er nou eigenlijk fijner dan met je zelf verdiende centjes allerlei lekkere dingen te kopen? Vergeet niet dat ze elders op de wereld helemaal geen boodschappen kunnen doen - bijvoorbeeld omdat de supermarkt er niet meer staat door een bombardement. Wie slim boodschappen doet, geniet er dubbel van. Fiets dus om voor betere prijzen en neem voordat je op pad gaat de aanbiedingen door. Een kwestie van de NEE-sticker van je brievenbus verwijderen of online de folders opzoeken.

Organiseer etentjes en feestjes zelf

Je hoeft niet de deur uit om het met vrienden naar je zin te hebben. Spelletjes- of quizavond, filmavond, voetballen kijken, het kan allemaal ook zelf georganiseerd worden in plaats van voor elk drankje vier euro over de balk te mikken in een café waar verder niet zo bijster veel gebeurt. Laat staan wat er tegenwoordig voor een simpel portie kaas wordt gevraagd. Met slim shoppen zoals we dat hierboven beschreven, scheelt een avondje thuis met vrienden bakken met geld. Vergeet de bitterballen niet. En oranje tompouces voor bij het voetbal? Die kun je ook zelf maken.

Shop in één van de vele kringloopwinkels die Nederland rijk is

Er zijn een slordige 1200 kringloopwinkels in Nederland die niet alleen veel minder geld vragen voor de meest uiteenlopende spullen, maar die ook unieke items hebben liggen. Zo word winkelen veel leuker en je huis, garderobe en boeken- of platenkast krijgen een flinke oppepper. Kringlopen is zelfs een hobby geworden: op een vrije zaterdag een rondje maken langs een stuk of vijf tweedehands winkels in de buurt is gezellig, verrassend en nooit duur. En bovendien duurzaam!

Gebruik YouTube en Pinterest om voorrijkosten uit te sparen

Oké, een complete bedrading voor de elektra laat je aan de vakman over, net als glaszetten, maar er zijn tal van klusjes in huis die je zelf kunt doen. Kijk op Youtube hoe je iets repareert, zelf meubels maakt, stukadoort, tegelt of metselt en doe op Pinterest allerlei ideeën op voor bijvoorbeeld een besparende moestuin. Of hoe je zelf cadeaus maakt. Dit is waarvoor sociale media bedoeld zijn: het uitwisselen van wijsheid. Profiteer daarvan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Uitvaartverzekeringen Vergelijken. 

Beeld: Istock