Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Je eenzaam voelen tijdens kerst: 'Het is helemaal niet gek'

'Er zijn behoorlijk wat misvattingen als het op eenzaamheid aankomt', aldus de hoogleraar.

'Met kerst ben ik alleen', zong André Hazes. Helaas de realiteit voor velen, want eenzaamheid onder jongvolwassenen is een toenemend probleem. "Eenzaamheid is al een lange tijd een probleem. Maar gelukkig komt er steeds meer aandacht voor", laat hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid Anja Machielse weten in Grazia's jubileumboek.

Eenzaamheid

Eén blik op de eenzaamheidscijfers en je weet genoeg. Zo voelde 32 procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder zich afgelopen jaar enigszins eenzaam; 11 procent voelde zich zelfs sterk eenzaam. In 2019 was dit nog 26 procent en 9 procent. Bekende cijfers voor Anja Machielse, die als hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht in eenzaamheid is gespecialiseerd.

"Eenzaamheid is al lange tijd een probleem", laat ze weten aan Grazia. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor. Belangrijk, want jongvolwassenen die zich eenzaam voelen, schamen zich hier vaak voor, omdat ze denken dat ze de enigen zijn. Maar dat is zeker niet het geval." Er zijn behoorlijk wat misvattingen als het op eenzaamheid aankomt, benadrukt de hoogleraar. "Zo is eenzaamheid en alleen zijn, niet hetzelfde. Je kunt namelijk ook eenzaam zijn terwijl jij je onder de mensen bevindt, omdat je aansluiting mist en je niet het gevoel hebt dat je bij hen jezelf kunt zijn."

Andere levensfasen

Het is dus helemaal niet zo gek als jij je eenzaam voelt tijdens het kerstdiner met familie of tijdens een kerstborrel met vrienden. Je kunt eenzaamheid namelijk ook ervaren in je eigen vriendenkring, legt Machielse uit. "Dit kan komen doordat je vrienden en jij niet in dezelfde levensfase zitten. Bijvoorbeeld als jij wel kinderen hebt en je vriendinnen niet of als jij als enige een alleenstaande ouder bent. Dan kun je de echte verbinding missen."

Schaamte

Social media en die gezellige (kerst)kiekjes werken niet bevorderlijk bij eenzaamheid, weet Anja Machielse. "Juist omdat er in de buitenwereld zoveel nadruk wordt gelegd, voelen eenzame mensen zich eerder een uitzondering en krijgen last van gedachtes als: er zal wel iets mis zijn met mij. Iets wat ook vaak getriggerd wordt door foto's op sociale media.

In Grazia’s jubileumboek vertelt Anja Machielse wat jij kunt doen als je je eenzaam voelt en deelt Karin (39) haar eigen ervaring met eenzaamheid. Nu in de winkel! 

Beeld: iStock