Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De verschillende soorten autoverzekeringen

Aha!

In Nederland moet iedereen die een auto bezit, minimaal een WA-verzekering afsluiten. Dit is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering die schade vergoedt die je aanricht met je auto. Maar je bent niet verplicht om alleen maar WA te rijden. Er zijn namelijk ook andere (soorten) autoverzekeringen die je kunt afsluiten. Denk aan WA+ en de All Risk verzekering. Maar wat is het verschil tussen deze autoverzekeringen?

WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid)

De WA-verzekering is de meest basale autoverzekering die je kunt afsluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit betekent dat je met deze verzekering alleen verzekerd bent voor de schade die je aanricht bij anderen. De verzekering vergoedt de schade die je aan andere weggebruikers, hun auto of andere bezittingen toebrengt. Er is geen vergoeding voor diefstal, brand en ruitschade, schade na aanrijding met loslopende dieren en geen nieuw- en aanschafwaarderegeling.

WA+ verzekering (Beperkt Casco)

De WA+-verzekering is een uitbreiding op de WA-verzekering. Deze verzekering vergoedt schade die je aan andermans spullen aanbrengt. Er is geen vergoeding voor schade aan jouw eigen auto, bijvoorbeeld na een aanrijding. Verder wordt diefstal, ruitschade en brand wel vergoedt. Mocht je een aanrijding krijgen met een overstekend hert, of een ander loslopend dier, dan valt die ook onder de verzekering. Er is sprake van 1 jaar nieuwwaarderegeling.

All Risk verzekering (Volledig Casco)

Een All Risk verzekering vergoedt niet alleen de schade die je aan anderen/andermans spullen aanbrengt, maar ook de schade aan de eigen auto. Daarnaast vallen ook diefstal, brand, ruitschade en aanrijdingen met loslopende dieren onder de verzekering. Er is ook sprake van 1 jaar nieuwwaarderegeling. Dit is dus eigenlijk de meest uitgebreide verzekeringen die je kunt hebben.

Welke verzekering kies je?

De verzekering die je kiest, hangt af van verschillende factoren. Zoals je budget, maar ook of je een nieuwe of oudere auto hebt. Als je een nieuwe auto hebt, is een All Risk verzekering verstandig. Is je auto wat ouder? Dan is een WA+ verzekering voldoende. Mocht je schade aan je eigen auto oplopen, dan moet je dit bij een WA+ verzekering dus wel zelf betalen. Let wel: schade aan je eigen auto is vaak een stuk goedkoper dan schade aan de auto van een ander.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Univé.

Beeld: Pexels