Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waarom vrouwen juist heel goed in beleggen zijn

Er zijn verschillende redenen voor.

Successful partnership

Heb jij al eens aan beleggen gedacht? Dankzij de torenhoge inflatie in de afgelopen maanden wordt ons spaargeld steeds minder waard. We kunnen ons geld misschien daarom maar beter op een andere manier gebruiken, bijvoorbeeld door te beleggen dus.

Stereotypes

Als je namelijk slim belegt, dan wordt je geld in de toekomst ook meer waard. Toch wordt beleggen vaak als een mannending gezien, terwijl vrouwen er eigenlijk ook minstens net zo goed in kunnen zijn. Dat beleggen meer iets voor mannen is, is natuurlijk gebaseerd op stereotypes. Er zijn namelijk ook een heleboel vrouwen die veel verstand van beleggen hebben en er veel mee bezig zijn. Toch zijn er bepaalde eigenschappen die je voornamelijk toe kunt schrijven aan mannen of juist aan vrouwen. En laat sommige van deze eigenschappen nou precies goed van pas komen bij beleggen!

Beleggen is extra belangrijk voor vrouwen

Als vrouw zijnde is het eigenlijk sowieso verstandig om te beleggen. Vrouwen bouwen (gemiddeld genomen) namelijk minder pensioen op, aangezien vrouwen vaker parttime werken. Om er zeker van te zijn dat je later ook voldoende geld hebt om te genieten van je oude dag, is het dus belangrijk dat je ook een extra inkomstenbron hebt in de vorm van investeringen. En aangezien tijd een van jouw beste vrienden is wanneer het op beleggen aankomt, kun je niet vroeg genoeg beginnen. Klik hier om meer te lezen over het beleggen voor jouw pensioen en wat je nu al kunt doen om vermogen op te bouwen!



Vrouwen denken meer na over investeringen

Er is een onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen langer nadenken over waar ze hun geld in willen investeren. Vrouwen zoeken dus graag uit waar ze precies hun geld in steken. Dit betekent echter niet dat ze risicomijdend zijn. Beleggen geeft namelijk altijd wel risico's, maar vrouwen nemen gewoon minder grote risico's wanneer het om beleggen gaat. En gemiddeld genomen kun je beter beleggen met een kleiner risico, want de kans is dan ook minder groot dat je je geld verliest. Vrouwen laten zich ook minder gauw verleiden tot "trendgevoelige" investeringen en kiezen doorgaans voor een meer gediversifieerd beleggingsportfolio.

Een gediversifieerd portfolio is een beleggingsstrategie waarbij je investeert in verschillende assets uit verschillende sectoren. Het is dan minder erg als één van die sectoren instort, omdat je nog altijd andere assets in andere sectoren hebt waar het wel goed gaat.

Vrouwen zijn geduldiger

Een andere eigenschap die vrouwen helpt om beter te zijn in beleggen, is dat vrouwen geduldiger zijn in vergelijking met mannen. Als het tijdelijk wat slechter gaat in de aandelenmarkt, houden vrouwen beter het hoofd koel. Ze hebben er doorgaans meer vertrouwen in dat de markt vanzelf weer beter wordt en hebben minder de neiging om hun aandelen snel in de verkoop te zetten. Dit geduld is zeker een schone zaak bij beleggen. De reden waarom Warren Buffett (de meest vermogende belegger ter wereld en een lange tijd ook de rijkste man ter wereld) zo rijk is geworden, is namelijk ook door geduldig te zijn en vertrouwen te hebben in de beleggingen die hij heeft gedaan.

Beginnen met beleggen

Als je dus nog twijfelt om te beleggen, dan kun je het eerst voorzichtig proberen en beginnen. Een goede manier om te beginnen met beleggen, is door te investeren in de AEX. De AEX bestaat uit de 25 grootste aandelen van bedrijven (qua beurswaarde) van Nederland. Deze bedrijven hebben zich door de jaren heen zichzelf al bewezen, dus het is een relatief veilige manier van beleggen omdat je dan veel zekerheid hebt.

Beeld: iStock

Lifestyle
  • Business people shaking hands in the office. Group of business persons in business meeting. Three entrepreneurs on meeting in board room. Corporate business team on meeting in modern office. Female manager discussing new project with her colleagues. Company owner on a meeting with two of her employees in her office.