Is je honger de hele dag niet te stillen? Dat kan hierdoor komen

Herken jij dat gevoel?

Op sommige dagen lijkt het niet uit te maken hoeveel je eet: je blijft de hele dag honger houden. Hoe kan het dat je soms van die onstilbare honger hebt? Dit zijn possible scenarios.

1. Actief leven

Eigenlijk is honger heel simpel: je lichaam heeft energie nodig om de dag door te komen. Hoe actiever we zijn, hoe meer energie ons lichaam nodig heeft. Kortom: heb je een flinke workout gevolgd? Of ben je simpelweg de hele dag in de weer geweest met klusjes rond het huis, slepen met boodschappen en van hot naar her rennen? Ook dat soort dingen vragen meer energie. En dus is snack fever een stuk groter.

2. Slecht geslapen

Ook als je slecht geslapen hebt, heb je vaak meer trek. Dit komt omdat het stofje ‘ghreline’ zorgt voor dat hongergevoel. Na een nacht slecht slapen maakt je lichaam extra veel van dat stofje aan. Zit je niet alleen te gapen achter je bureau, maar ook nog met een rommelende maag!

3. Stress

Daarnaast zorgt stress ervoor dat je meer trek hebt. Flink druk op het werk? Of simpelweg een hoop aan je hoofd? Dan maakt je lichaam minder ‘leptine’ aan. Dit is een hormoon dat voor een vol en verzadigd gevoel zorgt. Zo kun je in een drukke periode net zoveel eten als anders, maar voel je je minder snel vol.

4. Alcohol

Sowieso neemt alcohol remmingen weg, en zul je misschien sneller ja zeggen tegen die little extra snack. Maar wist je dat ook alcohol het hongergevoel kan verergeren? Ook alcohol zorgt namelijk dat je lichaam minder leptine aanmaakt. En dat betekent: minder snel dat verzadigde gevoel.

5. Zwanger

Waarschijnlijk de minst verrassende reden op dit lijstje: een zwangerschap zorgt meestal voor een flink hongergevoel. Je lichaam is druk bezig met het bouwen van een heel nieuw persoon, en dat kost nogal wat energie. En tja, zoals we weten, is er vaak geen peil te trekken op wat er tijdens een zwangerschap in de smaak valt – van Oreo’s met tandpasta tot smoothies met hotdog.

6. Verkeerde voedingsstoffen

En ten slotte: merk je nu dat je echt altijd honger hebt? Dan is het mogelijk tijd om eens goed te kijken naar wát je eet. Vooral vetten, proteïnen en vezels zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel. Bestaat je dieet vooral uit snelle koolhydraten? Dan blijf je minder lang dat volle gevoel houden. In no time zit je dan aan de volgende snack. Kies in plaats daarvan dus voor een gezonde optie!

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws