Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Gel, haarwax en nagelschaartjes: is dit toegestaan als handbagage?

Handig om te weten!

Helemaal ingepakt, klaar voor de reis en dan gooit de douane opeens de helft van de spullen in je handbagage in de prullenbak. Klinkt dit herkenbaar? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je alle belangrijke informatie over wat je wel en niet mee kan nemen in je handbagage tijdens een vliegreis. Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat aan de hand van de volgende regels:

Vloeistoffen

De producten die het vaakst verdwijnen in de prullenbak zijn vloeistoffen die niet op de juiste manier ingepakt zijn. En hoe zonde is het als jouw favoriete haarwax, shampoo of parfum niet mee kan? Daarom is het belangrijk om te onthouden dat verpakkingen groter dan 100 milliliter niet mee mogen in je handbagage. Voor vloeistoffen heb je een doorzichtige en hersluitbare zak nodig waar in totaal 1 liter in mag. Het is dan dus niet de bedoeling dat je meer dan 10 producten van 100 milliliter meeneemt. Ook verpakkingen van 200 milliliter die voor de helft gevuld zijn tellen niet en worden gewoon weggegooid. 

Scherpe objecten

Het meenemen van scherpe objecten in een vliegtuig is niet altijd een goed idee, maar in sommige gevallen is het toegestaan. De regel die hiervoor geldt is simpel: kleine vijlen, nagelschaartjes en pincets die maximaal 6 cm groot zijn mogen mee. Elk ander item met een scherpe rand dat letsel toe kan brengen is verboden en kan dus niet mee. Voordat je dus zomaar je nagelschaartje of vijl in de tas stopt is het dus handig om even te meten zodat je spullen niet weggegooid worden.

Na security

Ben je door de douane heen? Dan kan in diverse winkels verzorgingsproducten tax-free aanschaffen, die vanaf dan wel in je handbagage mogen. Dit geldt voor verzorgingsproducten zoals moisturizers, maar ook voor eten en drinken dat normaliter niet mee zou mogen. Wel is het belangrijk dat je na aankoop het product verzegeld houdt en een bonnetje kan tonen bij controle zodat het niet alsnog de prullenbak in gaat. 

Extra tips voor op reis

Als je vaker met het vliegtuig reist ben je waarschijnlijk bekend met de droge huid die zo’n reis veroorzaakt. Om te voorkomen dat je jouw vakantie begint met een droge, pijnlijke huid is het dus belangrijk om te zorgen dat je jezelf goed hydrateert. Niet alleen door genoeg water te drinken, maar ook door een fijn masker mee te nemen voor tijdens of na je vlucht. Als je niet comfortabel bent met het dragen van een masker tijdens het vliegen is een waterspray en hyaluronzuur ook een fijn alternatief om jouw huid soepel en zacht te houden.

Enne, niet vergeten dat de verpakking hiervan ook maximaal 100 milliliter mag zijn wanneer je het mee wil nemen in je handbagage. 

Beeld: Pixabay (Ketut Subiyanto)