Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zo kom je van dat opgeblazen gevoel tijdens je ongesteldheid af

Bye bye bloating!

Superirritant: ben je al ongesteld, krijg je ook nog eens last van een opgeblazen gevoel. Het is heel normaal, maar it ain't fun. Er zijn gelukkig meerdere dingen die je kunt doen om ervan af te komen.

1. Let op je vocht-inname

Als je vochtbalans op peil is, heb je minder snel een opgeblazen gevoel. Daarom is het belangrijk om veel water te drinken. Ook helpt het enorm om voedingsmiddelen binnen te krijgen die uit veel vocht bestaan. "Denk aan selderij, komkommer, watermeloen", aldus gynaecologe en verloskundige Sherry Ross in gesprek met Women's Health Mag.

TikTok-hack zorgt ervoor dat je onmogelijk door kunt lekken tijdens ongesteldheid

2. Eet geen gasvormende voedingsmiddelen

Uiteraard is het belangrijk om tijdens je menstruatie gezond te eten, maar groentes als broccoli en spruitjes kun je beter overslaan. Ze bevatten een complexe suikersoort die ook wel raffinose wordt genoemd. Mensen kunnen raffinose niet goed afbreken, wat kan leiden tot winderigheid en een opgeblazen gevoel. "Andere ‘boosdoeners’ in deze categorie zijn bonen, kool en bloemkool", vertelt Ross.

3. Dink minder cafeïne en alcohol

Alcohol en cafeïne kunnen PMS-symptomen als gevoelige borsten en een opgeblazen gevoel versterken. Ook kan koffie je spijsverteringskanaal overstimuleren en je darmen irriteren. Maar een kopje koffie minder drinken tijdens je red week dus.

4. Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium

Schotel jezelf een maaltijd voor waar geen voedingsmiddelen in zitten die je een opgeblazen gevoel bezorgen. "Voeding met veel kalium, zoals bananen, tomaten en asperges helpen bij het stimuleren van een goede vochtbalans", vertelt diëtist Isabel Smith aan Women’s Health Mag. Als de vochtbalans in je lichaam op peil is, heb je minder snel last van een opgeblazen gevoel. "Hetzelfde geldt voor het eten van gezonde vetten als chiazaad, noten en zalm." The more you know!

5. Ga sporten

Als je erg last hebt van een opgeblazen gevoel is de kans groot dat je helemaal geen zin hebt om te sporten. Maar volgens experts is bewegen juist de manier om PMS-symptomen – waaronder een opgeblazen gevoel – te verminderen. Een studie uit 2018 die in BMC Women’s Health Journal werd gepubliceerd, toonde aan dat regelmatig bewegen enorm hielp. Zo bleek dat de dames die gedurende acht weken regelmatig aerobics deden, veel minder last hadden van een opgeblazen gevoel. Op naar buiten dus!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock