Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Mascha Feoktistova: 'Hoe leuk vinden de mensen die me écht kennen me nog?'

'Het lijkt wel of likes ons niet meer boeien.'

Mascha Feoktistova (36) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze moeder van dochter Mila.

Unfollows

"In de wondere wereld van social media leek onze identiteit vroeger vooral te hangen aan likes en views. Maar nu heb ik het idee dat het meer gaat om de unfollows. Dat klinkt misschien negatief – en dat is het ook – maar als je echt een verschrikkelijke avond wilt hebben, moet je eens gaan kijken wie jou niet meer terugvolgt. Soms is het goed om een grote cleanse te houden op Instagram, maar weet: jij bent niet de enige die dit doet!"

"Je hebt apps waarop je kunt zien wie jou niet meer volgt, maar je kunt dit ook via je eigen Instagram-profiel checken. Ga naar ‘volgend’ en klik vervolgens op ‘minste interactie’. Daarna klik je op elke persoon en kun je zien of ze je terug volgen; dan verschijnt jouw naam namelijk bovenaan de lijst. Nu zijn dit nog mensen met wie je misschien niet zo veel hebt. Maar sorteer bij ‘volgend’ ook eens op ‘vroegst volgend’ en kijk daar wie jou niet meer volgt. Best pijnlijk als mensen die jij al jarenlang volgt, jou blijkbaar niet leuk genoeg meer vinden."

als je echt een verschrikkelijke avond wilt hebben, moet je eens gaan kijken wie jou niet meer terugvolgt

Alsof je wordt gedumpt

"Soms heb je elkaar toegevoegd na een zakelijk afspraak, reis of shoot en ontdek je op deze manier dat diegene jou niet meer volgt. Dat je denkt: you broke up with me! Het is helemaal pijnlijk als je zelf ook al dacht: waarom ben ik jou gaan volgen, je post alleen maar foto’s van je hond; maar het lullig vond om diegene te ontvolgen. En nu blijkt dat dat andersom wél is gebeurd. Superirritant dat die ander eerder was – alsof diegene jou lager heeft zitten – ook al heb je elkaar misschien zes jaar niet gesproken. Ik snap het wel: ik heb een heel ander leven gekregen en wie weet denkt iemand: ik hoef die happy familie content van jou niet te zien. Heel logisch, maar toch voelt het een beetje alsof je wordt gedumpt."

Beide benen op de grond

"Ik heb aan vrienden gevraagd of ze ook weleens zo’n check hebben gedaan en die riepen allemaal: ‘O ja, vreselijk, ik doe het nooit meer!’ Het lijkt wel of likes ons niet meer boeien. Het gaat nu een stap verder: hoe leuk vinden de mensen die me écht kennen me nog? Laatst heb ik dit ook in een vlog benoemd en toen werd ik gelukkig wel weer met beide benen op de grond gezet door mijn kijkers. Die zeiden: ‘Doe normaal, ik ontvolg ook vrienden, omdat ik even geen zin meer heb in hun babyfoto’s. Het heeft er niks mee te maken met hoe leuk je iemand als persoon vindt.’ Daar hebben ze ook eigenlijk wel gelijk in. Het zegt niks over onze ware connecties, dus laten we het vooral niet te serieus nemen!"

Beeld: Nine IJff