Veel mensen hebben het op hun bucketlist staan om ooit mee te doen aan een 4 mijl, de Dam tot Damloop of zelfs een marathon. Maar voordat je klaar bent voor zoiets, moet je natuurlijk wel trainen. Begin jij bij nul of ben je juist bezig om conditie op te bouwen? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet waardoor het hardlopen net wat makkelijker wordt. Komen ze:
1. Doe rustig aan
Begin je net met hardlopen? Start dan niet op je snelst, maar ren op een tempo dat je een tijdje vol kunt houden, zodat je je lichaam niet overbelast. Als je tijdens het hardlopen nog kunt praten, weet je dat je niet te veel van je lichaam vraagt. Ook als je al moeiteloos een paar kilometer af kunt leggen, maar verder wilt kunnen lopen is het raadzaam om heel rustig te starten. Zo kun je je afstand verleggen, zonder te veel van jezelf te vragen. Bovendien is het altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Voel je dat je erg moe wordt? Doe dan wat rustiger aan.
2. Draag de juiste hardloopschoenen
Een goed begin is het halve werk, en met de juiste hardloopschoenen zal je training een stuk makkelijker zijn. Zo ondersteunen hardloopschoenen je voeten een stuk beter dan reguliere sportschoenen, omdat ze impact beter dempen. Ook verkleinen goede hardloopschoenen de kans op blessures door overbelasting.
Een van onze favoriete hardloopschoenen zijn de Run Visible Ghost 14 Op deze stevige hardloopschoenen loop je een zachte rit, zonder dat je inlevert op reactievermogen of duurzaamheid. Ideaal!
3. Varieer in je training
Maak het trainen leuk door naar een leuke podcast te luisteren, een fijne playlist op te zetten of om te genieten van de geluiden in de natuur. Loop bovendien niet altijd dezelfde route. Zo kun je ook prima af en toe in het bos hardlopen of op een zandpad. De ondergrond verandert dan natuurlijk wel, maar zo kun je je afzet bijvoorbeeld wel krachtiger maken.
4. Draag de juiste sportbeha
Tijdens het sporten en hardlopen bewegen je borsten op-en-neer, en dat kan behoorlijk belastend zijn. Hierdoor kun je blessures krijgen of kan je borstweefsel zelfs worden aangetast. Om te voorkomen dat je borsten te veel bewegen, is het belangrijk om een goede sportbeha te dragen. Bovendien is het hardlopen ook een stuk comfortabeler als je een beha draagt die de juiste ondersteuning biedt.
De Drive 3 Pocket Run Bra biedt ondersteuning én heeft ook nog eens een zakje waar je je telefoon in kunt bewaren. Hoe handig is dat!
5. Rekken en strekken
Ben je klaar met je rondje hardlopen? Loop dan eerst even op een rustig tempo uit en neem daarna de tijd om te rekken en strekken. Dit verbeter niet alleen je flexibiliteit, maar maakt de kans op spierpijn ook kleiner.
Ben je nog niet helemaal gemotiveerd om te hardlopen? Online redacteur Marlieke vertelt waarom ze al vijf jaar hardloopt:
In gesprek met online redacteur Marlieke: 'Hardlopen helpt me echt om beter in mijn vel te zitten'
Sinds wanneer ben je een hardloper?
"Vijf jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen. Ik studeerde toen een tijdje in het buitenland en zocht een budget-friendly alternatief voor de sportschool. Daarnaast leek het me een leuke manier om m’n nieuwe stad te leren kennen. Ik gebruikte een app om langzaam op te bouwen en was zó trots toen ik mijn eerste kilometers langs de Loire liep. Meerdere keren heb ik door een blessure een lange pauze moeten nemen, maar daarna merkte ik gelukkig wel dat ik niet meer vanaf nul hoefde te beginnen."
Hoe vaak ren je?
"Ik loop nu twee keer per week hard, meestal een rondje van 5 kilometer doordeweeks en een langere afstand in het weekend. Vorig jaar heb ik een halve marathon gelopen en ik wil nu weer naar de volgende toe werken."
Waarom loop je hard?
"Omdat het me echt helpt om beter in mijn vel te zitten. Ik vind het fijn om – ook met een kantoorbaan – in beweging te blijven en zoveel mogelijk buiten te zijn. Tijdens het hardlopen kan ik mijn gedachten even op een rijtje zetten en ik kom vaak vol nieuwe ideëen thuis. Daarnaast ben ik best competitief ingesteld, dus een nieuw afstands- of snelheidsrecord makes my day."
Je favoriete rondje?
"Ik woon aan de rand van de stad Groningen en loop vanaf daar zo de weilanden in. Een rustige, groene omgeving waarbij ik niet om de haverklap stil hoef te staan voor het stoplicht: heerlijk!"
Ik loop het liefst…
"’s Ochtends, na een grote portie havermout en een goede kop koffie. Als het even kan, kies ik voor een nieuwe route. Hardloopevenementen vind ik trouwens ook geweldig. De sfeer is vaak heel goed en het is een fantastische manier om nieuwe plekken te verkennen."
Mooi weer loper of liever regen?
"Ik loop het liefst met zonnig, maar niet te warm weer. Al schrap ik mijn training niet als het regent. Vaak helpt een buitje me juist om wat sneller te rennen, haha."
Hardloop musthave?
"De hardloopleggings van Brooks. Die zitten supercomfortabel en ze hebben zóveel handige zakken dat ik me nooit zorgen hoef te maken over mijn sleutels of telefoon. Ook niet onbelangrijk is dat ze er leuk uitzien – niets zo motiverend als een stylish sportoutfit!"
's Avonds hardlopen
Nu de dagen steeds korter worden, is het belangrijk om zichtbaar te zijn als je 's avonds gaat hardlopen. Draag daarom een lampje tijdens het hardlopen of een reflecterend kledingstuk. Niets is immers vervelender dan dat je in het donker van je sokken wordt gereden. Het Run visible Convertible Jacket beschermt je tegen alle weersomstandigheden en dankzij de reflecterende patches ziet iedereen jou.
Last but not least
Ben je klaar met trainen? Vergeet naast het stretchen niet om water te drinken. Drink na het trainen zo'n twee glazen water, en eet iets waar veel eiwitten in zitten (zoals kwark, havermout, zalm, tofu, eieren en noten) om je herstel een boost te geven.
Beeld: Brooks, iStock