Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Stelling: 'Juicekanalen maken levens van BN'ers kapot'

Twee experts geven hun mening over deze stelling.

Rechtzaak Samantha Steenwijk vs Yvonne Coldeweijer

'Juicekanalen maken levens van BN'ers kapot', het is een stelling waar iedereen een andere mening over heeft. In de nieuwste Grazia, die nu in de winkel ligt, laten we twee experts aan het woord. Wat is hun standpunt?

Eens

BNR-presentator Talitha Muusse stuurde Life of Yvonne anoniem een filmpje waarop zij zogenaamd coke snoof om te onderzoeken hoe juicekanalen te werk gaan. "Juicekanalen maken zeker onnodig levens van BN'ers kapot. Het veroorzaakt alleen al een heel beangstigend gevoel als er onwaarheden over jou worden verspreid, en ik kan het weten. Op het moment dat Yvonne de roddel over mijn vermeende drugsgebruik verspreidde, werd ik direct door verschillende mensen uit mijn netwerk benaderd en gewaarschuwd. Waaronder zakelijke contacten, ook uit de politiek. En mijn inbox stroomde vol DM’s met berichten als: ‘Hey cokesnuiver!’ Toen dacht ik wel even: dit loopt uit de hand. Ondanks dat mijn werkgever overal vanaf wist, was ik toch bang voor mijn naam. Wat als mensen zouden denken dat het waar is? Ik had meteen spijt van mijn eerdere besluit om aan den lijve te ondervinden wat er gebeurt op het moment dat je juice wordt, zodat ik er een goed debat over kan voeren. Eigenlijk hadden we helemaal niet verwacht dat Yvonne het filmpje voldoende bewijs zou vinden. Je ziet namelijk alleen mijn rug en dat ik met mijn hoofd naar beneden wat in mijn tas rommel. Vanaf een anoniem account stuurden we het filmpje samen met de verdenking dat ik coke zou snuiven. Al snel kreeg ik een bericht van Yvonne met de vraag of de verdenking waar was. Ik reageerde dat dit onterecht was. Toch besloot ze de roddel te verspreiden."

"Waar ik best van schrok, was dat ik na ons statement dat het fake is, meerder reacties kreeg dat Yvonne eigenlijk niet anders kon. Want 'je ziet het je wel echt doen'. Terwijl ik alleen in mijn tas rommel. Bizar hoe dat psychologisch werkt. Wat ik helemaal beangstigend vind, is dat juickanalen zoals de hare dus absoluut niet over de gevolgen nadenken. Ook al is er niet genoeg bewijs, wordt het gedeeld. Een rectificatie achteraf is te laat. Dan heb je iemands leven al verpest. Ik vind dan ook dat een juicekanaal geen geaccepteerde vorm van een mediaplatform mag zijn. Ze vergeten hoeveel bereik én verantwoordelijkheid ze hebben. Ook als het waar is, kun je niet stellen dat een BN'er dan maar niet in de fout moet gaan. Onzin. Privézaken gaan ons helemaal niets aan. Als iemand vreemdgaat, is het aan degene om het op te lossen en niet aan het volk om zich ermee te bemoeien. Het is alleen maar schadelijk, ook voor de (vermeende) slachtoffers. Natuurlijk is roddelen iets van alle tijden, maar het heeft nog nooit iets positiefs meegebracht. Stop ermee!"

Oneens

Als een van de eerste juicekanalen is Marwa met haar platform Marwa Juice al jaren actief. Roddels over BN'ers brengen is haar vak. "Ik heb nooit als doel iemands leven of specifiek het leven van BN'ers kapot te maken. Als het op gossip aankomt, delen we echt niet zomaar elke roddel die op ons pad komt. Zo zijn we altijd voorzichtig met berichten rondom drugsgebruik en verslaving. We willen niet op ons geweten hebben dat we een BN'er het laatste zetje geven en dat het écht misgaat. Over André Hazes en Koen Kardashian is al zoveel geschreven, daar doen we niet meer aan mee. Zo verpest je iemands leven. Verder vinden we het not done om te delen dat iemand zwanger is of ervoor zorgen dat iemand uit de kast komt. De grap is dat RTL Boulevard zich juist richt op gossip rondom vermeende zwangerschappen. Kijk maar wat er met Monica Geuze gebeurde. Er werd zo gepusht dat ze wel naar buiten moest komen met het feit dat ze in verwachting was. Dat zouden wij dus nooit doen."

"Samen met mijn team wil ik mensen juist helpen. Zo hebben we al tientallen ondernemers geholpen die misleid werden door influencers die gemaakte afspraken niet nakomen. Verder doen we ook aan hoor en wederhoor. Als we daardoor merken dat ween verhaal echt twee kanten lijkt te hebben, dan zijn we daar ook open over. Zoals laatst met YouTuber Anthony Kruijver die vrouwen zou misleiden en hen tijdens de sex te heftig zou aanpakken. Wij hebben die speculaties hierover bij de YouTuber gecheckt, en hij gaf aan dat dit absoluut niet waar was. Het complete verhaal hebben we vervolgens gedeeld. Sowieso spreken we elke BN'er voordat we iets op ons kanaal delen. Als dit echt niet lukt en een bericht blijkt toch niet waar te zijn, halen we het meteen weg en plaatsen we een rectificatie. In het geval van vreemdgaan vinden we het ook alleen juice als de partner het niet weet. Bij Simon van Nick had zijn vrouw al aangegeven dat ze het weet, dan besteden wij er verder geen aandacht meer aan. Aan de andere kant begrijp ik de angst en boosheid van veel BN'ers richting juicekanalen wel. Het is natuurlijk voor niemand leuk als je vreemdganger bekend komt te staan. Maar mensen moeten niet vergeten dat BN'ers de fout maken, niet wij. Stop dus met ons aanwijzen als de bad guy. Kijk alleen maar naar Jaimie Vaes en haar toxic relatie met Lil' Kleine; als wij er niet waren geweest, was ze misschien nu nog wel bij hem.

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: Brunopress