Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zo zorg je ervoor dat je sweater niet gaat pillen of pluizen

Hier gaan we voortaan goed op letten!

New York Fashion Week Autumn/Winter 2019-20 – Street Style – Day 2

Hoewel het pas net oktober is, hebben we onze truien allang uit de kledingkast getrokken. We doen dan ook ons best om ze zo mooi en zacht mogelijk te houden. Daarom willen we voorkomen dat onze favoriete truien gaan pluizen of pillen, maar hoe voorkom je dat eigenlijk? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Komen ze:

1. Kies het juiste wasprogramma

Voor kleding waarvan je vermoedt dat ze gaan pillen, is het handig om zorgvuldig het programma van je wasmachine te kiezen. Hoe langzamer de bewegingen en hoe korter de wascyclus, hoe minder je trui wordt beschadigd. Voor optimale bescherming is een handwas de beste optie.

2. Binnenstebuiten wassen

Draai voor het wassen het kledingstuk binnenstebuiten. Dit voorkomt overmatige slijtage van de stof door andere kleding, ritsen en knopen.

3. Sorteer je kleding

Sorteer kleding goed voor het wassen. Het wassen van kwetsbare items in dezelfde lading als jeans zal meer slijtage en schade aan de stof veroorzaken.

4. Geen overvolle wasmachine

Zorg ervoor dat de wasmachine niet te vol zit. Door te veel erin te proppen, blijft er geen ruimte over voor kleding om makkelijk te bewegen. Door de kleine hoeveelheid ruimte schuren de stoffen tegen elkaar aan wat kan leiden tot pillen.

5. Kies het juiste wasmiddel

Gebruik geen reinigingsmiddelen en schadelijke bleekmiddelen die de vezels kunnen verzwakken. Kies voor een wasmiddel en wasverzachter die de stof zo min mogelijk aantasten.

6. Vermijd de droger

Vermijd de wasdroger. Door de wrijving met andere stoffen worden de vezels beschadigd. Hang je truien aan de waslijn. Ze worden misschien niet zo zacht als in de droger, maar je houdt je truien wel veel langer mooi.

Zo verwijder je pillen van je trui

Een van de meest effectieve manieren om pillen te verwijderen is het gebruik van een wolkam of een op batterijen werkende fuzz remover die voorzichtig het oppervlak van de stof scheert. Dit kan ook met de hand gedaan worden doormiddel van een scheermesje.

Bron: Marie Claire | Beeld: BrunoPress