Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha: dit zijn de tien gezondste steden voor je huid

Hier word je het minst blootgesteld aan luchtvervuiling.

We weten allemaal dat een goede skincare routine belangrijk is voor een stralend huidje. Er zijn echter ook factoren waar we zelfs niets over te zeggen hebben, zoals de hoeveelheid luchtvervuiling in de stad waarin we wonen. Het verschilt nogal per stad in hoeverre je aan uv-straling en luchtvervuiling wordt blootgesteld. Dit zijn de steden waar je wat dat betreft het beste kunt wonen. The more you know!

De beoordeling

De stad waar je het beste af bent in terms of huidgezondheid? Dat is het Noorse Bergen, zo blijkt uit onderzoek van verzekeraar Compare the Market. En volgens de onderzoekers is het niet zo gek dat deze stad op nummer 1 prijkt op de 50 steden tellende lijst. In Bergen is nu eenmaal minder zonlicht – de stad heeft gemiddeld maar 77,14 zonuren per maand – dus ook minder blootstelling aan uv-straling. Maar don't be fooled: de straling is er nog wél.

Ook niet verrassend is het gegeven dat het alleen maar Scandinavische steden zijn die in de top 5 staan. Bergen wordt gevolgd door de Noorse stad Oslo en hierna volgen Helsinki, Kopenhagen en Stockholm. Helsinki bekleedt de derde plek, omdat er meer zonlicht is en dat bracht het gemiddelde omlaag. Maar deze Noordelijke stad had wel de minste luchtvervuiling.

De top 10

De lijst van Compare the Market bestaat uit 50 steden. Onderaan stonden de steden die het slechtste scoorden, dat waren: Bali, Indonesië (nr. 50), Bangkok, Thailand (nr. 49), Santiago, Chili (nr. 48), Delhi, India (nr. 47), en Mumbai, India (nr. 46).

Belangrijk aspect van je algehele gezondheid

Hannah Norton, spokesperson van Compare the Market, vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor onze huidgezondheid. “Huidgezondheid wordt vaak over het hoofd gezien als aspect van onze gezondheid”, vindt ze. “Het is echter ontzettend belangrijk om je huid gezond te houden.” Ze merkt ook op dat het noordelijk gelegen steden zijn die in de top 10 verschenen, omdat het in het noorden van Europa en Canada vaak wat koeler is. “Al is het ook veilig om naar steden in warme klimaten te gaan, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt om jezelf en je huid te beschermen”, zegt ze.

Een van de beste manieren om je huid te beschermen tegen de zon en uv-straling is natuurlijk een SPF aanbrengen op je huid. Ook is het belangrijk om een hoed of pet te dragen om je hoofd en gezicht te beschermen tegen de zon. “Je kunt ook kleding dragen om je lichaam af te schermen van de zon, of bescherm je lichaam door binnen te blijven wanneer de uv-straling piekt.” En, not to state the obvious, het is belangrijk om niet te roken en uit de buurt te blijven van sigarettenrook. Stay healthy!

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock