Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

OG3NE openhartig over verlies moeder: ‘Het is hartverscheurend’

'Ik haat het als mensen zeggen: het is goed zo. Nee, het is helemaal niet goed.'

KICK-OFF PARTY voor Toppers in Concert 2022

Twee maanden na hun optreden tijdens het Eurovisie Songfestival in 2017, overleed de moeder van OG3NE. Hoewel het inmiddels alweer vijf jaar geleden is, gaat er geen dag voorbij dat de zussen aan hun moeder Isolde denken. In gesprek met Libelle vertellen ze openhartig hoe deze heftige gebeurtenis hun leven heeft beïnvloed.

Emotieloos

Vijf jaar geleden overleed de moeder van Lisa, Amy en Shelley aan een zeldzame vorm van kanker. In gesprek met Libelle geven de zangeressen aan dat ze zijn veranderd na haar dood. "Het leven is anders nu, en ik sta er anders in", vertelt Shelley. "Je moeder verliezen is iets wat je je niet kunt voorstellen, tot het gebeurt", vult Amy aan.

Hoewel Shelley probeerde zich voor te bereiden op de dood van hun moeder, bleek dat onmogelijk. "Het is hartverscheurend en je neemt het de rest van je leven mee. Het gemis is er continu", vertelt ze. "De eerste maanden was ik juist emotieloos, ik verhardde enorm. Ik sloot me ervan af om overeind te blijven." De beauty vertelt dat ze weleens 'gek wordt van machteloosheid' als ze bedenkt hoe hard het leven is. "Het is een mechanisme van je lijf om je af te sluiten voor die pijn."

Volwassener geworden

Het overlijden van hun moeder heeft grote impact gehad. Lisa vertelt dat de meiden sindsdien een stuk volwassener zijn geworden. En ondanks de angst om nooit meer happy te worden, krijgt het verlies steeds beter een plek. De ochtend van het interview kwamen er bijvoorbeeld nog een hoop emoties naar boven. "Er kwam een liedje voorbij dat tijdens haar uitvaart is gedraaid. Tranen rolden weer over mijn wangen, het was voor het eerst sinds tijden dat ik dat toeliet. Ik dacht: goh, er waren jaren dat ik elke dag huilend in de auto zat", aldus Lisa.

Hoewel het verlies een plekje krijgt, wordt het gemis niet minder en blijft ook de acceptatie uit. "Ik haat het als mensen zeggen: het is goed zo. Nee, het is helemaal niet goed", zegt Amy. "Huilen en lachen liggen zo dicht bij elkaar. Dat is iets geks. Als ik me een keer wel blij voel, is er meteen het gemis van het niet kunnen delen met haar. Zo dubbel."

Aanwezigheid voelen

Lisa vertelt ook dat ze steeds vaker het gevoel heeft dat ze dingen met Isolde kan delen. "Een van de eerste nummers die we recent zelf schreven, gaat hierover: Dat ben jij. Soms gebeurt er iets waardoor je opeens haar aanwezigheid even voelt", vult Shelley aan. "Je hebt de neiging om het meteen te verwerpen, zo van: dat slaat nergens op, het is gewoon toeval. Misschien is het wel toeval, maar maakt dat iets uit? Het geeft me hoop en ik word er vrolijk van."

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Brunopress