Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Vintage shopping: zo vind je de mooiste tweedehands pareltjes

Een stylist deelt haar beste tips and tricks.

Hoe dol we ook zijn op shoppen, we proberen steeds vaker op een duurzame manier iets toe te voegen aan onze garderobe. Het kan echter best lastig zijn om in een kringloop of vintage store mooie pareltjes te vinden. Gelukkig deelt een stylist haar beste tips and tricks. 

Up-and-coming

Items die al een keer door iemand anders zijn gedragen? Niet alleen de kleine man staat ervoor open, ook in Hollywood hebben acteurs er steeds meer oor naar. “Over het algemeen hoor ik veel jongere actrices zeggen dat ze meer willen werken met vintage en upcycled kleding”, vertelt stylist Alexandra Imgruth aan The Zoe Report. Imgruth kleedde eerder al actrices als Léa Seydoux, Taissa Farmiga en Jemima Kirke en vindt de interesse in duurzamere opties een mooie ontwikkeling. “Ik vind dat geweldig en echt cool, want mode kan frivool zijn en we hebben al zoveel ongelooflijke stukken op deze wereld en ze verdienen allemaal een tweede, derde, vierde en vijfde leven!”

Maar in tegenstelling tot vele celebrities, hebben de meeste mensen geen stylist die voor hen de prachtigste vintage items bij elkaar sprokkelt. Gelukkig is Imgruth de beroerdste niet en deelt ze enkele tips om toe te passen tijdens je volgende vintage shopping spree.

Maak de balans op

First things first: als je nog geen fervent vintage shopper bent, raadt Imgruth je aan om al je kleding eens goed te bekijken. Ze stelt dat het lastig is welke vintage stukken voor jou kunnen werken, als je niet precies weet wat je nu eigenlijk al hebt. Tijdens het winkelen is het belangrijk om naar kleding te zoeken die passen bij de kledingstukken die je al hebt. “Het is heel makkelijk om afgeleid te worden en te denken: ‘Dit is geweldig.’ Het is soms leuk om gekke aankopen te doen, maar in tweedehandswinkels kun je daardoor aankopen doen die je uiteindelijk niet daadwerkelijk draagt.”

Zorg voor een plan

De sleutel tot succes? Dat is volgens Imgruth intentionaliteit. Het is belangrijk dat je weet wat er nog in je kast ontbreekt. Zo voorkom je dat je iets koopt dat je niet draagt, of dat je onnodig geld uitgeeft. Ze raadt daarom aan om een game plan te maken, en dat kan zo simpel zijn als een moodboard maken zodat je weten wat je smaak precies is.

Keep an open mind

Een vintage winkel is nu niet bepaald een store aan de PC Hooftstraat. Kleding kan in tweedehandswinkels smoezelig ogen. Het is daarom belangrijk om een open mind te hebben tijdens het vintage winkelen. Zo benadrukt Imgruth dat sommige dingen er een stuk mooier uitzien nadat je ze hebt gewassen. Houd ook in gedachten dat sommige kleding er beter uitziet als het is vermaakt. Als je een beetje handig bent met naald en draad, kan een rok er volgens Imgruth veel beter uitzien als je ‘m 10 centimeter korter maakt.

Probeer eens wat anders

We zeiden net dat het belangrijk is dat vintage stukken matchen bij wat je al hebt, maar volgens Imgruth is het ook heel leuk om eens wat anders te proberen. “Persoonlijk vind ik het heel cool om iets te dragen wat niemand heeft”, vertelt de stylist. “Er is zoveel kleding op de wereld, zoveel prachtige kleding die nog zo vaak gedragen kan worden, dus waarom zou je kiezen voor iets wat iedereen al heeft?” Amen to that. 

Bron: Marie Claire, The Zoe Report | Beeld: BrunoPress