Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Stay safe: zo bescherm je jezelf tegen cyberpesten

Safety first!

TO ALL THE BOYS: ALWAYS AND FOREVER (2021) - LANA CONDOR.

Way back vond pesten plaats op het schoolplein of op straat, met woorden of met fysiek geweld. Tegenwoordig gebeurt het ook veel online. Het is helaas steeds vaker aan de orde en vaak gebeurt het onzichtbaar voor anderen: cyberpesten. Nu we steeds meer online zijn, is het dan ook handig om te weten hoe je jezelf, je vrienden, of misschien je kinderen beschermt tegen cyberbullying.

Online haat

Jaarlijks worden 400.000 jongeren online gepest met verregaande gevolgen. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld online haatberichten of eindeloze negatieve comments, soms zelfs met dreigende taal. Andere pestkoppen gaan een stapje verder en verspreiden leugens, bewerken foto's, of maken zelfs nep-accounts aan om hun slachtoffer in een kwaad daglicht te zetten.

En omdat het allemaal online en anoniem kan, lijkt het soms moeilijk om hier iets tegen te doen. Maar er zijn een paar stappen die je kunt nemen om de pesterijen te minimaliseren. En dat begint met het beschermen van je privacy.

Oversharing

We snappen natuurlijk dat het heel verleidelijk is om per direct een kiekje te uploaden van die heerlijke cocktail die je op een terrasje zit te drinken. Of dat je precies al je besties tagt op al je foto's. Maar hiermee geef je mogelijke pestkoppen óók heel veel informatie. Zo weet iemand opeens bij welk café jij het liefst je drankjes drinkt, of welke mensen tot jouw inner circle behoren. En dat kunnen zij vervolgens tegen je gebruiken.

En dan hebben we het nog niet eens over eventuele bedrijven die stiekem met je meespieken terwijl jij aan het shoppen bent. Zo word je opeens met allerlei advertenties om je oren geslagen door willekeurige bedrijven die aan de hand van je geolocatie en je activiteiten online proberen om jou van je geld af te helpen.

Privacy-tips

De experts van ExpressVPN delen een set ultrahandige tips waarmee je jezelf online goed kunt beschermen. Zo is het bijvoorbeeld heel erg aan te raden meerdere accounts te gebruiken. Allerlei celebs hebben dit trucje ook al ontdekt: zo kun je op het ene account jezelf van je beste kant laten zien. En op een ander, eventueel afgeschermd account? Daar deel je je favoriete herinneringen die misschien niet het charmantst, maar wél heel leuk zijn.

Ook raden de security-specialisten aan om niet te veel van jezelf prijs te geven. Gebruik bijvoorbeeld geen geotags voor plekken waar je veel komt, en stel je tags zo in dat je ze eerst zelf moet goedkeuren. Zo voorkom je dat je vrienden in een dronken bui iéts te veel van jullie uitgaans-avonturen delen met direct jouw naam daaraan verbonden. Let bovendien op wát er precies op je foto te zien is. Deel je bijvoorbeeld trots een kiekje van een diploma of contract? Dubbelcheck dan eerst of jouw volledige naam en andere persoonlijke info niet leesbaar in beeld staan. Zo geef je eventuele pestkoppen geen informatie over jezelf.

Pesterijen

Mocht er nu toch een online pestkop zijn die jou als slachtoffer heeft uitgekozen? Weet dan allereerst dat het niet aan jou ligt – het is als slachtoffer niet jouw verantwoordelijkheid dat iemand besluit zich als cyberbully te gedragen. Maar voor jezelf is het wel prettig om te weten hoe je er het beste mee om kunt gaan. Hierom deelt ExpressVPN enkele tips.

Zo is de beste optie altijd om online pestkoppen gewoon te negeren, te blokkeren, en eventueel te rapporteren. Maak bovendien screenshots, die je als bewijs kunt gebruiken wanneer je hulp zoekt. En mocht je er allemaal even helemaal klaar mee zijn? Dan kun je ook kiezen voor een social media detox. Offline is je leven immers óók hartstikke leuk.

Bron: ExpressVPN | Beeld: Brunopress